Ptuj in Kidričevo za en dan predala županovanja

unicef, svetovni-dan-otrok, župani-za en-dan

Včeraj je bil svetovni dan otrok
Na pobudo UNICEF-a so otroci na včerajšnji svetovni dan otrok prevzeli vodenje Slovenije za en dan in zavzeli vodilna mesta v politiki, gospodarstvu, medijih, šolstvu, športu in kulturi. Nove župane sta za en dan dobili tudi Mestna občina Ptuj in občina Kidričevo, ki sta letos jeseni postali Otrokom prijazno UNICEFO-vo mesto. Pri prevzemu novih vlog je sodelovalo več kot 150 otrok v Sloveniji. 

Ptujski župan Miran Senčar v pogovoru z mini županjo Zalo Vučak. Foto: MO Ptuj

Slovenija  je včeraj dobila »nove« voditelje. Otroci so za en dan prevzeli vlogo predsednika RS, predsednika Vlade RS in na družbenih omrežjih predsednika Državnega zbora. Iz vrst najmlajših smo dobili tudi ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter (na družbenih omrežjih) ministra za izobraževanje, znanost in šport ter župane enajstih občin – v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Domžalah, Postojni, Ptuju, Kidričevem, Trbovljah, Radljah ob Dravi, Lukovici ter Zagorju ob Savi so občinske ključe prevzeli otroci, je poročal UNICEF Slovenija.

Na Ptuju mini županja Zala, v Kidričevem mini župan Simon in mini podžupanja Nuša

Župan občine Kidirčevo Anton Leskovar je občinski ključ za en dan predal mini županu Simonu in mini podžupanji Nuši. Foto: občina Kidričevo

V Mestni občini Ptuj je za en dan prevzela županovanje mini županja Zala Vučak, devetošolka OŠ Mladika, ki je tudi poredsednica skupnosti učencev. V občini Kidričevo pa je ključe občine župan Anton Leskovar predal mlademu županu Simonu Žniderju, devetošolcu OŠ Kidričevo, in mladi podžupanji, devetošolki Nuši Korez iz OŠ Cirkovce.

Na obisku v družbi Ekotal, kjer je kidričevsko “delegacijo” sprejel direktor družbe Miran Lipovac. Foto: Talum

V občini Kidričevo je v tem projektu sodelovalo tudi Talumovo družbo Ekotal, ki sta ga včeraj obiskala Simon Žnider in Nuša Korez v spremstvu župana Anton Leskovarja in učiteljice Klavdije Murko. Podjetje jima je ob tej priložnosti predstavil direktor družbe Miran Lipovac. Na izredni seji otroškega občinskega parlamenta sta nato mini župan in mini podžupanja, ki sta se v tej vlogi odlično znašla,  svojim vrstnikom predstavila tudi podjetje Ekotal in njegovo vlogo v skupini Talum, poleg tega pa so mladi v razpravi predstavili dobre vsebine, ki jih imajo na voljo v občini in opozorili na slabo, kar si v prihodnje želijo, da se izboljša. Na ta pomemben dan so tudi otroci v občini Kidričevo razkrili svoje želje in izzive za prihodnost, ki si jo želijo sooblikovati z odraslimi.

Mladi v občini Kidričevo so ob tej priložnosti povedali, da si želijo, da bi bil njihov glas slišan in večkrat upoštevan.

TM, foto: MO Ptuj, občina Kidričevo