Ptuj je danes gostil že 21. srednjeveško prireditev Prangerjada

Prireditev je bila na Slovenskem trgu pred staro ptujsko mestno hišo, kjer stoji rimski nagrobnik, ki je bil v srednjem veku uporabljen kot sramotilni kamen oziroma pranger.

Prangerjada na Ptuju; foto: Slavica Pičerko

Na Ptuju ob največjem slovenskem prangerju je danes potekala 21. vseslovenska srednjeveška prireditev. Ob pet metrov visokem rimskem nagrobniku, poznanem tudi kot Orfejev spomenik, je prireditev povezala kraje in mesta, ki imajo sramotilne stebre.

Sodelujoči kraji so se predstavili s svojimi značilnostmi in zgodovinsko dediščino, ki temelji na pisnih izročilih in zgodbah, povezanih z obsodbami in sramotenji na prangerjih.

Na prangerje so od 13. do 17. stoletja, ponekod celo do 19. stoletja, priklenili obsojence za manjša kazniva dejanja, prestopnike in prešušnike ter jih tako kaznovali za nečedna dejanja v svojem kraju.

Turistično-zgodovinsko prireditev je spremljal tudi ptujski župan Miran Senčar; foto: Slavica Pičerko

Prikazali so srednjeveško življenje na tržni in sodni dan

Prireditev so pripravili člani Turističnega društva Ptuj skupaj z mestno občino, društvi in zavodi, na Ptuju pa so se danes srečale srednjeveške skupine iz vseh koncev Slovenije; iz Negove, Radovljice, Lemberga, Ptujske Gore, tudi iz Starš in drugih krajev, predstavili so se tudi princi ptujskega karnevala in tlačani iz Spuhlje.

Dogajanje na Pragerjadi je dodatno popestrila srednjeveška tržnica; foto: Slavica Pičerko
Foto: Slavica Pičerko

Turistično-zgodovinska prireditev je prikazala srednjeveško življenje na tržni in sodni dan s prikazom obsodbe s kaznijo na prangerju, dogodek je spremljala glasba in ples, predstavili so se tržničarji, poskrbljeno pa je bilo tudi za pestro kulinarično ponudbo in za animacijo najmlajših obiskovalcev.
Foto: Slavica Pičerko