Ptuj del evropskega projekta CityWalk

ptuj, projekt, city-walk, pešpoti

Za več pešačenja po mestih

V Znanstveno-raziskovalnem središču Bistra Ptuj so kot vodilni partner skupaj s partnerji iz še osmih držav pred letom dni začeli evropsko financiran projekt CityWalk, namenjen zagotavljanju energetsko odgovornega prostora. Ključni cilj projekta je vzpostavitev mest za pešačenje v podonavski regiji in s tem večja okoljska osveščenost.

Utrinek z novembrskega mednaronega simpozija na Ptuju. Foto: ZRS Bistra

Na Ptuju v novembru razpravljali o izboljšanju pogojev za pešačenje v mestih

V sklopu projekta se je v Kongresno-kulturnem središču v Dominikanskem samostanu na Ptuju 28. novembra  odvijal mednarodni simpozij projekta CityWalk z naslovom: »Izboljšanje pogojev za pešačenje v mestih«. Simpozij je bil namenjen obravnavi ovir trajnostnih oblik mobilnosti v mestih, je poročala Bistra. Na dveh različnih okroglih mizah so tematski strokovnjaki s področja urbanega načrtovanja iskali odgovore in predloge povezane z vprašanji trajnostnega urbanega načrtovanja in oblikovanja mest, vpliva prometa na okolje, infrastrukture za pešce, ozaveščanja in prometnih strategij in predpisov. Takrat je bil osrednji govornik dogodka Jim Walker, ustanovitelj Fundacije WALK21, ugleden politični svetovalec, strokovnjak za komunikacije in vodja posebnih projektov, ki spodbujajo ljudi k hoji in hkrati zagotavljajo varno, privlačno in dostopno okolje za hojo.

Izdali bodo tudi turistični zemljevid mesta s pešppotmi

Na Ptuju za naslednje leto načrtujejo razvoj tematske pešpoti od parkirišča na Zadružnem trgu preko Drave do znamenitega gradu, ki bo označena s smerokazi, prav tako nameravajo ob mestnih vpadnicah postaviti nove table s tridimenzionalnimi zemljevidi, je poročala STA. Še ena novost projekta pa bo izdaja turističnega zemljevida mesta z označenimi mestnimi pešpotmi. V 2,2 milijona evrov vrednem projektu poleg najstarejšega slovenskega mesta sodelujejo še partnerji iz Avstrije, Madžarske, Slovaške, Češke, Hrvaške, Romunije, Bolgarije in Srbije.

TM, vir in foto: STA, Bistra, Črtomir Goznik