Ptuj bo jutri v znamenju etno povorke in tradicionalne Obarjada

Na otvoritveni slovesnosti etno povorke, ki se začne v soboto, 23. februarja, ob 11. uri na Mestnem trgu, bo županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek predala oblast Baronu Jakobu Zekelu Videmskemu, 17. princu karnevala Darku Cafuti.

Ptuj bo tako za 11 dni postal največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine človeštva na prostem. Kurentovanje je tudi letos sestavljeno iz treh programskih sklopov – etnofesta, karnevalfesta in artfesta. Obiskovalci si bodo lahko ogledali skupno 5 povork, organizatorji pa v enajstih dnevih na Ptuju pričakujejo 54 etnografskih skupin s 6000 člani, od tega 33 skupin kurentov in 20 skupin iz tujine – iz Romunije, Hrvaške, Bolgarije, Makedonije, Italije, Turčije, Češke, Avstrije, Srbije, Slovaške in Črne gore.

Foto: Boris Voglar, kurentovanje.net

Sobotna otvoritvena etno povorka, srečanje tradicionalnih pustnih likov in mask, je najpomembnejši etnografski dogodek v okviru Kurentovanja s sodelujočimi domačimi in tujimi tradicionalnimi etnografskimi liki. V družbi kurentov bodo med drugimi na povorki sodelovali kopjaši, dornavski cigani, orači, plesači piceki, medvedi.

Vrhunec letošnje etno povorke predstavlja skupen nastop štirih etnografskih likov, t.i. “kožuharjev”, ki so uvrščeni na Unescov seznam nesnovne dediščine človeštva: slovenskih kurentov, bolgarskih sourvakarjev in hrvaških buš ter zvončarjev. Na otvoritveni etno povorki sicer sodeluje 11 tujih etnografskih skupin iz 6 držav.

Foto: erikskoliber, kurentovanje.net

Na dvorišču Minoritskega samostana v soboto 14. dobrodelna Obarjada

Tradicionalno dobrodelno Obarjado, največji humanitarno-družabno in kulinarično prireditev v pustnem času organizira Lions Klub Ptuj, dogodek pa v okviru Kurentovanja pritegne številne ekipe, ki se preizkusijo v kuhanju obar, pa tudi številne obiskovalce, ki v pustno obarvanem Ptuju preizkušajo kuhane dobrote. Na letošnji Obarjadi bo piščančjo obaro kuhalo 22 ekip, pripravile pa bodo približno 4000 obrokov, ki jih bodo razdelile med obiskovalce dogodka.

Povabilo na jutrišnjo dobrodelno pustno Obarjado; foto: kurentovanje.net

Lions klub Ptuj bo tudi letos z izkupičkom pomagal pomoči potrebnim na območju Dravskega in Ptujskega polja, Haloz in Slovenskih Goric. Pri prireditvi sodeluje tudi podmladek, Leo klub Ptuj, ki v času Kurentovanja pripravlja likovno kolonijo „Bejži čopič, kurent gre«.

Foto: kurentovanje.net