Minister za notranje zadeve Aleš Hojs danes pričakuje poročilo v. d. generalnega direktorja policije Andreja Juriča o tem, kako so stekle zadeve glede revizije, ki jo je zahteval v nekaterih odmevnejših primerih Nacionalnega preiskovalnega urada.

 

Ali so postopki pred odločanjem na sodišču pravilni in učinkoviti?

Pred dvema letoma se je Slovenija v okviru velikega mednarodnega projekta World Justice Project, kjer merijo indeks vladavine prava, zelo slabo uvrstila na področju (ne)delovanja pravosodnega sistema.

Marsikdo meni, da je naš pravosodni sistem zelo učinkovit, ko je treba loviti majhne ribe, medtem ko velike ribe zlahka strgajo nastavljene institucionalne mreže.

Zakaj je nastal tako velik odpor proti reviziji?

Česa se posamezniki, ki se bojijo in se borijo proti opravljanju revizije s strani ministra, bojijo? Ali se bojijo, da bodo odkrili nepravilnosti? Ali so se nepravilnosti dejansko dogajale in jih želijo pomesti pod preprogo?

Če imaš čisto vest, ne bi smel imeti strahu pred revizijo.

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Revizija pa ne pomeni nič drugega kot ponovna kontrola nad delom državnih organov. Prav je, da se te metode poslužujejo in morali bi se je še bolj pogosto. Naj to postane dobra praksa in naj naslednji minister opravi revizije dela v tej sestavi. Tako naj to postane praksa in stvari se bodo končno začele obračati na bolje, saj se bodo zavedali, da bodo vse napake enkrat odkrite.

Za katere postopke se bodo izvajale revizije?

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs revizijo zahteva v primerih, v katerih je bil NPU deležen največ kritik. Kot so navedli na ministrstvu, gre za revizijo preiskav v Banki Slovenije iz leta 2012, revizijo primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju, revizijo lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh, revizijo primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic ter revizijo primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR