Prvo ocenjevanje prleške postržjače

Turistično društvo Sveti Tomaž v letošnjem letu praznuje 20-letnico delovanja in ob jubileju so konec minulega tedna pripravili odmevno prireditev, posvečeno tradicionalni prleški jedi – postržjači. Jed v okoliških krajih poznajo tudi pod imenom opolenek, ocvirkovka, girpa.

Z zbiranjem tekmovalnih postržjač so pri Svetem Tomažu pričeli že v sobotnem dopoldnevu, postržjače pa so v ocenjevanje prinesli: OŠ Sveti Tomaž, Ida Lovrec, Minka Brumen (2 postržjači), družina Cvetko (2 postržjači), Marija Majcen (2 postržjači), Monika Meško, Pavla Hebar in Stanka Sirc.

Postržjače, ki so jih letos ocenjevali pri Svetem Tomažu. Foto: Ivan Trunk

Na ocenjevanju deset postržjač

Komisija v sestavi Jožica Korpar, predsednica komisije, sicer tudi poklicna kuharica in ocenjevalka tovrstnih jedi, Milena Rajh, predsednica aktiva Kmečkih žena Ormož in Smiljana Hebar, članica UO TD Sveti Tomaž in večkratna dobitnica zlatega priznanja v peki potic, je postržjače ocenjevala po določenih kriterijih. Skupaj je bilo v ocenjevanju 10 postržjač, na koncu pa se je komisija strinjala, da ena od postržjač prejme srebrno priznanja, devete pa zlato priznanje.

Priznanja in nagrade najboljšim … foto: Ivan Trunk

Na ogled in v pokušino vse tekmovalne postržjače

V sončnem popoldnevu je bila pri Svetem Tomažu še prireditev za širšo javnost, v uradnem delu prireditve pa sta zbrane nagovorila predsednik TD Sveti Tomaž Denis Krajnc in župan občine Sveti Tomaž Mirko Cvetko, o delovanje društva v preteklih 20 letih pa je skozi društveno kroniko predstavila Blanka Kosi Raušl. V skeču sta nastopila Jani Raušl in Boštjan Geč, zaplesala je tudi folklorna skupina Društva upokojencev Sveti Tomaž, zaigral pa je še domači ansambel Pivski bratje. Ob koncu uradnega dela so razglasili še rezultate ocenjevanja postržjač in podelili priznanja ter darila. Turistično društvo je vse obiskovalce pogostilo s svežimi postržjačami, ki sta jih pripravili Pavla Hebar in Stanka Sirc. Na ogled in v pokušino so bile tudi vse tekmovalne postržjače.

Utrinek s prireditve, na kateri smo srečali tudi Danijela Vrbnjaka iz Miklavža pri Ormožu. foto: Ivan Trunk
Zaplesala je tudi folklorna skupina DU Sveti Tomaž. Foto: Ivan Trunk

V TD Sveti Tomaž si zdaj želijo, da bi ta prireditev z ocenjevanjem postržjač postala tradicionalna. Že na prvi prireditvi so bili veseli tako dobrega odziva in upajo, da bo naslednje leto še več tekmovalnih postržjač tudi iz širše okolice.

Tudi župan občine Sveti Tomaž Mirko Cvetko je turističnemu društvu čestital za uspešno in domiselno prireditev. Foto: Ivan Trunk

Postržjača ima prijeten okus po Prlekiji

Ime postržjača izhaja še iz časov, ko so v Prlekiji za pripravo te jedi uporabili testo, ki so ga postrgali po leseni posodi, v kateri so mesili testo za kruh. Gospodinje so postržjačo nekoč pripravljale brez sira, danes pa jo obložijo še s čim drugim. Prav gotovo pa je postržjača jed, ki pusti prijeten okus po Prlekiji.
TM, foto: Ivan Trunk