Slovenija prva država v Evropi, ki je preklicala epidemijo. Preklic epidemije pa ne pomeni preklic ukrepov, ki so bili uvedeni zaradi epidemije

Vlada je na včerajšnji dopisni seji z Odlokom o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) s 15. majem 2020 preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki je bila razglašena 12. marca 2020.

NIJZ je ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja virusa v populaciji. Ker pa še vedno ostaja nevarnost širjenja nalezljive bolezni COVID-19, se še vedno uporabljajo splošni in posebni ukrepi in sicer do 31. maja 2020. Po tem datumu bo o morebitnih ukrepih za preprečevanje širjenja novega koronavirusa Ministrstvo za zdravje odločalo na podlagi epidemiološke situacije doma in v tujini.

Trenutna epidemiološka situacija torej omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ne pa še njihove odprave v celoti. Sicer smo prvi potrjen primer okužbe s SARS-CoV-2 v Sloveniji zabeležili 4. marca 2020, do vključno 13. maja pa smo zabeležili 1464 potrjenih primerov okužbe.

NIJZ v svoji oceni izpostavlja, da so med ukrepi, namenjenimi omejitvi širjenja okužbe, še posebno pomembni testiranje obolelih, izolacija bolnih, iskanje kontaktov, karantena za visoko rizične tesne kontakte, higiena rok in kašlja ter spoštovanje fizične distance. Predvsem pa sta sodelovanje in odgovorno ravnanje prebivalstva pri upoštevanju ukrepov ter skrb za lastno zdravje in zdravje skupnosti omogočila omejitev širjenja bolezni. Ob tem pa opozarja, da je tudi v bodoče potrebna usmerjena zdravstvena vzgoja in svetovanje kot ukrep za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Vir: gov.si

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR