Prve izjave zlate Urške in bronaste Nike

“Rekla sem si: briga me, kar koli bo, bo,” je le nekaj trenutkov po osvojitvi naslova olimpijske zmagovalke na srednji skakalnici v Džangdžjakovu dejala zlata Urša Bogataj.

Sploh ne dojemamm. Ne vem, kako je to mogoče. Zelo sem vesela, je uvodoma v pogovoru za Televizijo Slovenija povedala nova olimpijska junakinja in priznala, da je največ samozavesti dobila v prvi seriji. Res sem uživala, ko sem skočila rekord skakalnice. Rekla sem si: briga me, kar koli bo, bo. Postavila sem rekord, morda mi je zaradi tega malo odleglo,” je dodala.

 

“Ne vem, kaj se dogaja. To je res zadnja stvar, ki bi jo pričakovala. Uspelo mi je, in zelo sem vesela,” je vnovič poudarila in se dotaknila svoje težke poti do velikega zmagoslavja. 

“Mogoče se ti malo odvrtijo stvari za nazaj. Ko se je zgodila poškodba, sem bila v zelo dobri formi. Psiholog mi je pri tem zelo pomagal. To zgodbo smo skušali dokončati in ne odnehati – vesela sem, da sem se tako odločila in da sem vztrajala,” je pojasnila in sklenila: “Današnji dan je bilo zelo stresen. Že dva dneva nisem normalno spala, od stresa mi je bilo slabo. Strah me je bilo, da bi naredila napako, a na koncu sem poskušala le uživati. Skakalnica mi je všeč, mogoče so bili tudi pogoji na moji strani.”

Nika Križnar: “Ves dan sem si prepevala!”

“Danes sem samo uživala. Vedela sem, da moram biti nasmejana, zadovoljna. Res sem se skušala sprostiti in uživati vsak trenutek. Ves dan sem si prepevala. Zelo sem vesela, komaj čakam, da pridem domov in da objamem domače, ki jih zelo pogrešam,” je po tekmi dejala bronasta Nika Križnar.

“Tako sem vesela za Uršo, da sva lahko skupaj stali na stopničkah. Uresničile so se nama sanje. Seveda sem zelo zadovoljna zanjo. Danes ne bova spali, ne ena ne druga. Še lepše bi bilo, če bi še Ema stala zraven, ampak to bi bilo pa že preveč, bi Slovenijo preveč razvadli. Najboljši rezultat do zdaj je bil 7. mesto, imeli sva ga jaz in Maja (Vtič). Naredili smo res en velik korak. Prvo in tretje mesto. Ne vem, kaj bi si lahko zaželeli še boljšega.”

 

O svojih skokih je še dodala: “Prvi skok ni bil najboljši, nisem imela najboljšega vetra, povlekla sem največ, kar je bilo mogoče iz tistega skoka, da sem prišla do tistih 103 m. Škoda mi je bilo, ker nisem naredila telemarka. Kljub napakam, ki sem jih naredila, sem še vedno stala na stopničkah. Drugi skok pa je bil fenomenalen.”

Slovenski športniki so najboljši ambasadorji Slovenije. Vlada je zato v tem mandatu precej zvišala nagrade za vse olimpijske medalje (tudi za športnike invalide in šahiste).

Slovenska vlada je poleg znatnih investicij v šport in športno infrastrukturo in davčnih olajšav za šport povišala tudi nagrade za slovenske dobitnike medalj na olimpijskih igrah. Do sedaj so slovenski športniki za svoj trud in uspehe od države prejeli zgolj miloščino.

Nagrade so celo podvojile

Pa si poglejmo, za koliko so se dvignile nagrade za slovenske olimpijce. Nagrada za prejemnike bronaste medalje se je povišala iz 15.560 na 38.000 evrov. Nagrada za prejemnike srebrnih medalj se je povišala iz 23.340 na 45.000 evrov. Povišale so se torej za več kot 100-odstotno. Dobitni zlatih medalj pa bodo prejeli 55.000 evrov nagrade (prej 31.120 evrov).

To pa še ni vse. Nagrada za ekipe se je povišala iz 151.710 na 300.000 evrov. Enake nagrade pripadajo tudi šahistom in paraolimpijcem. Upajmo, da bodo nove nagrade dodatno spodbudile slovenske športnike, ki se ravno te dni borijo na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu.