Prve besede Žana Kranjca po osvojenem srebru na IO v Pekingu

“Glede na razmere je bila skoraj sanjska. Kot vedno pravim, se da še kaj boljše, ampak veliko prostora za izboljšave pa tudi ni bilo,” je vožnjo, ki mu je prinesla olimpijsko srebro je za RTV SLO opisal Žan Kranjec.

 

Sanjal sem o tem

“Na startu sem imel cel kup dvomov. Vedel sem, da bo za medaljo zelo težko, saj je bil zaostanek kar velik. Po drugi strani sem si rekel, da nimam česa izgubiti. Zamenjal sem smuči in v drugo sem se res super počutil. Dodajal sem od starta do cilja. Bilo je težko. Proga je bila zavita in vidljivost je bila slaba. Res sem zelo vesel. Olimpijska medalja je nekaj neverjetnega. Sanjal sem o tem. Nisem vedel, če bo kakšna možnost za to. Noro,” so bile prve besede novega slovenskega junaka za TV Slovenija.

“Ko sem prišel v cilj, sem najprej moral dvakrat pogledati, če vidim pravo številko prednosti. Potem čisto o medalji še nisem razmišljal. Vedel sem, da je bila vožnja zelo dobra. Vsi okoli mene so govorili, da bo po vsej verjetno dovolj za medaljo. Malce sem računal, da bo, ampak sem se pa tudi bal, da se ne bi podobno izšlo kot pred štirimi leti,” je dejal Kranjec.

Vedel sem, da imam v nogah to smučanje in lahko osvojim medaljo, ampak nikoli ne veš. Olimpijske igre so na štiri leta. Pred štirimi leti sem bil četrti. Ne veš, v kakšni formi prideš na naslednje. Uspeti ti morata dve dobri vožnji. Zelo sem vedel, da sem na velikem tekmovanju dobil kolajno.

Z drugo vožnjo je dokazal, da sodi v sam vrh veleslalomistov

“Težko je povedati z besedami. Žan si je to zaslužil. Po navadi je bil vedno na drugi strani sreče. Ima cel kup četrtih, petih in šestih mest z majhnim zaostankom za medaljo. Z drugo vožnjo je najprej sebi in tudi vsem ostalim pokazal, česa je sposoben. Ta druga vožnja je čim večkrat za ponoviti,” je srebrni nastop svojega varovanca povedal trener Klemen Bergant.

“Po Adelbodnu, torej pred dobrim mesecem, smo naredili kar nekaj sprememb v ekipi. To je bilo zelo pomembno predvsem za njegovo glavo. Od takrat je rasel. Uspeli smo narediti zelo dobre treninge v Kranjski Gori. Material je perfektno funkcioniral. Po prvi vožnji je bil že skoraj ven iz boja za medalje. V drugi je imel tudi malce sreče. Imel je boljšo vidljivost kot zadnjih pet, ko se je kar zaprlo. Bil je pa enkrat že čas, da je tudi on na srečni strani,” je pristavil Bergant.