Problem ilegalnih prehodov meje ostaja nespremenjen: vlada ignorira obmejne prebivalce

Simbolična fotografija (Foto: EPA, Antonio Bat)

V zadnjih dneh se je v Sloveniji ponovno pokazala resnost problema ilegalnih prehodov meje. Kljub klicem obmejnih prebivalcev po večji varnosti in zaščiti, vlada še naprej kaže znake ignoriranja te problematike, ki za lokalno prebivalstvo predstavlja vse večjo nevarnost.

 

V okolici Središča ob Dravi so bile obravnavane tri osebe, državljani Afganistana, ki so zaprosili za mednarodno zaščito in so bili posledično odpeljani v azilni dom. V Mariboru je bil obravnavan tujec, državljan Sirije, ki je prav tako zaprosil za mednarodno zaščito. Na območju Šentilja pa so bile obravnavane tri osebe, državljani Sirije; dve sta zaprosili za zaščito, medtem ko je bila tretji osebi odvzeta prostost zaradi suma kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje.

To so le zadnji primeri v nizu dogodkov, ki kažejo na nenehno prisotnost in kompleksnost problema ilegalnih migracij. Obmejni prebivalci izražajo vse večjo zaskrbljenost zaradi varnostnih tveganj in občutka zapostavljenosti s strani vlade, ki se zdi, da ni pripravljena ustrezno nasloviti njihovih potreb in zagotoviti potrebne zaščite.

Naraščajoče število ilegalnih prehodov meje in zapletenost obravnave prošenj za mednarodno zaščito postavljajo pod vprašaj učinkovitost trenutne migracijske in varnostne politike. Kritiki opozarjajo, da brez celovitega pristopa in večje pozornosti do obmejnih območij, problematika ne bo dobila ustrezne rešitve, kar bo še naprej vplivalo na varnost in kakovost življenja obmejnih prebivalcev.

MR