Priznanja za inovacije v podravski regiji 2024

Tradicionalni dogodek Štajerske gospodarske zbornice, 22. podelitev priznanj podravske regije za inovacije, je letos ponovno združil najboljše inovatorje iz regije. Namen dogodka je spodbuditi inovativno razmišljanje in delovanje ter prepoznati dosežke na področju inovacij. Letos je na razpis prispelo 19 inovacij, pri katerih je sodelovalo kar 98 inovatork in inovatorjev.

 

Vloge je pregledala strokovna komisija pod vodstvom mag. Vanje Jus, ki sta jo sestavljala še mag. Aleksandra Podgornik in dr. Marjan Leber. Skupaj so ocenjevali 19 inovacijskih predlogov, razvrščenih v sedem produktnih, štiri procesne, pet kombiniranih in tri družbene inovacije.

Komisija je podelila 4 zlate, 9 srebrnih in 3 bronasta priznanja ter 3 priznanja za prebojne invencije. Vsi štirje zlati nagrajenci in najbolje uvrščena prebojna invencija se bodo uvrstili v nacionalni izbor, ki ga organizira Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport ter Javno agencijo Spirit Slovenija.

Podelitev priznanj je potekala v veliki dvorani Stare Steklarske na Ptuju, kjer so zlata priznanja prejeli:

– Aluminijeve zlitine ustvarjene z umetno inteligenco – Impol 2000 d.d.
– Visoko-zmogljiv Ledinek avtomatski sistem – Ledinek Engineering d.o.o.
– Visionguard za proizvodnjo ulitkov brez napak – Talum d.d., Iskra pro Kranj d.o.o., Roboteh d.o.o., Tri Sense d.o.o., Comland d.o.o.
– AI Krpan – Committo d.o.o.

Podjetje Committo d.o.o. je med prejemniki zlatih priznanj edino družinsko podjetje. Ukvarjajo se z razvojem tehnoloških rešitev, podprtih z umetno inteligenco. Njihova inovacija AI Krpan je že našla številne uporabnike po Sloveniji.

Kidričevski Talum je v sodelovanju s podjetji Iskra pro Kranj d.o.o., Roboteh d.o.o., Tri Sense d.o.o. in Comland d.o.o. prejel zlato priznanje za inovacijo VisionGuard. Ta inovacija združuje najnovejše tehnologije v proizvodnji aluminijastih ulitkov in omogoča “Zero defect” proizvodnjo z avtomatizacijo, s čimer zmanjšuje vpliv človeških napak.

Ledinek Engineering d.o.o. je prejel zlato priznanje za visoko-zmogljiv Ledinek avtomatski sistem plavajočega nanosa enokomponentnih poliuretanskih lepil na dolžinsko spojene lamele za konstrukcijski les. Inovacija zagotavlja dvakrat hitrejši nanos lepila glede na obstoječe rešitve in povečuje konkurenčnost hladnega lepljenja konstrukcijskega lesa.

Impol 2000 d.d. je prejel zlato priznanje za inovacijo Aluminijeve zlitine ustvarjene z umetno inteligenco. Ta inovacija uvaja nov produkt in proces – načrtovanje in proizvodnjo gnetnih aluminijevih zlitin z alternativno sestavo, razvitih s pomočjo umetne inteligence.

MR