Prišlo je novo cepivo, Moderna! Katero je boljše? Kdo se ne sme cepit? Kako učinkovita so cepiva? Kakšni so stranski učinki?

Cepivo je varno! Foto: Pixabay

Včeraj je bil dan D za novo cepivo Moderna. Evropska agencija za zdravila je v dopoldanskem času dala pozitivno mnenje. Ob 17. uri pa je cepivo potrdil še Generalni direktorat v Bruslju in tako smo v enem dnevu dobili novo, drugo cepivo.

Prof. dr. Borut Štrukelj je na današnji tiskovni konferenci povedal, da kot pri cepivu Pfizer, je bilo tudi pri cepivu Moderna narejenih več kliničnih študij, v katerih je bilo vpletenih okoli 30.000 posameznikov. Študije so bile razdeljene na dva dela – približno polovica je dobila placebo odmerek, polovica pa cepivo.

Pri sestavi cepiva Moderna gre za 100 mg odmerek, 10 odmerkov v eni viali in 10 vial v eni škatli, kar pomeni, da je zagotovljen dober transportni sistem.

Učinkovitost cepiva

Kar se tiče učinkovitosti je cepivo Moderna približno enako kot cepivo Pfizer, gre za približno 95 % zaščite. Čas zaščite še ni znan, študije potekajo. Gre za t.i. študije četrte faze, ko se preizkujejo vsi učinki, ko je cepivo že na tržišču.

Zaščita pri cepivu Moderna nastopi 12. dan po drugem odmerku. Pri cepivu Pfizer nastopi med 7. in 9. dnem. Vendar to ni tako zelo pomembno. Vemo, da je potrebnih nekje 10-12 dni.

Preberite še:

Cepivo ni krivo za smrt cepljene stanovalke doma starejših!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

 

Za koga cepivo ni primerno?

Ker so klinične študije delane na populaciji od 18 let v primeru Moderne oz. 16 let v primeru Pfizer, do starejše populacije, se vedno pojavlja vprašanje, ali so cepiva primerna za otroke in mladostnike pod 16. letom (Pfizer) oz. pod 18. letom (Moderna).

Ker študije niso vključvale otrok in mladostnikov, ta trenutek proizvajalec Moderna svetuje, da se uporabi cepivo za vse, ki so starejši od 18 let.

Prav tako študije niso vključvale nosečnic in doječih mater, vendar se je v predkliničnih študijah, kjer uporabimo živalske modele, izkazalo, da je cepivo izjemno varno in nima nikakršnega vpliva na plod ali na žival, ki ta plod nosi.

Preberite še:

Omejitve pri izvajanju športnih programov – vprašanja in odgovori

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

 

Ekstrapolacija še ni samoumevna, zato družba Moderna pravi, naj se nosečnice ne cepijo, razen v primeru, ko cepljenje odtehta neželene učinke, ki bi jih lahko pričakovali zaradi same okužbe. Nosečnice naj se torej posvetujejo s svojim zdravnikom.

Kar se tiče prehoda cepiva v materino mleko, študija še poteka, zato tudi doječim materam svetujemo, da se posvetujejo s svojim zdravnikom.

Cepivo je primerno tudi za kronične bolnike kot so bolniki s srčno-žilnimi obolenji, diabetični bolniki in bolniki, ki imajo kronična vnetna obolenja, saj v telo ne vbrizgamo aktivnega antigena, ampak ta nastaja v naših celicah, zato je neželenih učinkov manj.

Vsi bolniki, ki prejemajo imunosupersivna zdravila (zdravila, ki zmanjšajo delovanje imunskega sistema), se lahko cepijo. V njihovem primeru je mogoče, da bo cepivo manj učinkovito.

Preberite še:

Kdaj bodo izplačani dodatki in kdo jih bo prejel!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

 

Stranski učinki

Neželenih učinkov je relativno malo in še ti so blagi. Najpogostejša je blaga bolečina na mestu vboda, kar velja praktično za vsa cepiva. Lahko pride do rahlega glavobola, do rahle slabosti, povišane temperature, ki pade zelo hitro ter bolečine v mišicah.

Pri cepivu Moderna je zapisan tudi en resen neželeni učinek, ki je zelo redek. Gre za zelo, zelo redek pojav, pekočega občutka na koži obraza, posebno v primerih, ko je ta del telesa bil tretiran z različnimi lepotnimi posegi. Ampak to je izjemno redko.

Tako kot vsa ostala cepiva, tudi cepivo Moderna lahko povzroči preobčutljivost in kasneje anafilaksijo. To je bilo izjemno redko opaženo – le v nekaj primerih.

V kolikor nekdo dobi izpuščaj na koži, zelo močan utrip srca, povišano temperaturo takoj po cepljenju, naj takoj pove svojemu zdravniku. V tem primeru zdravnik drugega odmerka ne bo dovolil.

Katero cepivo je boljše?

Cepivo Moderna ima kar nekaj prednosti, shranjuje se na -15 do -25 °C, 7 mesecev. Cepivo Moderna lahko shranjujemo na 2-8 °C (temperatura naših hladilnikov) za 30 dni. Cepivo je 12 ur obstojno pri 8-25 °C, kar je zelo pomembno za distribucijo.

Preberite še:

Cepivo ni krivo za smrt cepljene stanovalke doma starejših!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Najvišje število novih pozitivnih covid primerov v starostni skupini od 25 do 34 let…
Kdaj bodo izplačani dodatki in kdo jih bo prejel!

 

MR