Priprave na pustni čas na Ptuju in v okolici v polnem teku

Na 180 pustnih dogodkih Ptujčani pričakujejo več kot 100.000 obiskovalcev, preko 1.000 kurentov in več kot 7.000 mask v skupinah iz 15 držav treh kontinentov. Prvič bodo Ptuj obiskale tudi beneške maske.

Priprave na pustni čas na Ptuju in v okolici so v polnem teku. Na svečnico bodo s tradicionalnim Kurentovim skokom naznanili začetek Kurentovanja, osrednji zimski kulturno-etnografski festival pod patronatom UNESCA. Eno najbolj atraktivnih karnevalskih izkušenj, v družbi Benetk, Ria in New Orleansa, priporoča tudi Lonely Planet, vabi med 15. in 25. februarjem na jubilejno 60. izdajo.

Priprave na izvedbo okoli 180 dogodkov so se tradicionalno pričele z martinovim, glavni junaki, katerih javno pojavljanje je po tradiciji omejeno na zelo kratek čas, pa se bodo aktivirali 2. februarja s tradicionalnim Kurentovim skokom.

Tadej Toš: »Kurentovanje je za nas praznik«

“Našega negovanja tradicije ne razumem kot preoblačenje, iskanje podobe, ki je izven tebe, ampak ravno obratno: na ta način pride na plano tvoj pravi jaz. Spomladanski klic svetlobe, rojevanje in spreminjanje v naravi. In to je čas, ki ga je kljub nizkim temperaturam, zaradi topline ljudi, da bistveno doživeti na Ptuju,” poudarja ambasador Kurentovanja Tadej Toš in nadaljuje: “Kurentovanje je za nas praznik.«

Foto: Marko Pigac in arhiv Kurentovanja

Častni pokrovitelj jubilejnega, 60. Kurentovanja, ki se bo med 15. in 25. 2. 2020 odvijalo na Ptuju, je predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Dejan Židan. S tem, da je prevzel častno sponzorstvo, pa je dodatno podprl napore organizatorjev, da festival s pisano paleto kulturnih, etnografskih, turističnih, kulinaričnih in zabavnih prireditev, še bolj pozicionirajo kot vseslovenski dogodek ter enega največjih in najbolj atraktivnih pustnih karnevalov v Evropi.

Častni pokrovitelj jubilejnega, 60. Kurentovanja; Foto: Tanja Mojzer, Milan Skledar
 1. 2. ob 24h – KURENTOV SKOK @ Mestni trg, Ptuj
  (zbor več kot 500 kurentov, ki ustvarijo polnočno mistično doživetje)
  5. 2. ob 11h – MEDIJSKO DRUŽENJE @ Mestna hiša, Ptuj
  (predstavitev 60. Kurentovanja in ključnih novosti)
  14. 2. – SPREJEM PRI PREDSEDNIKU DZ & PTUJSKI DAN V LJUBLJANI
  15. 2. – ZAČETEK 60. KURENTOVANJA @ Ptuj
  Foto: Tanja Mojzer, Milan Skledar