Prihodnji teden XII. rimske igre – poletni spektakel na Ptuju

Ptuj se bo od 15. do 18. avgusta ponovno spremenil v rimski Poetovio, ko bodo ulice in trge zasedli gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani. Obogaten program je letos namenjen 1950. obletnici prve omembe Ptuja v pisnih virih.

Utrinek z lanskih rimskih iger na Ptuju. Foto: arhiv Društvo Poetovio LXIX
Poetovio je bil pred 2000 leti mogočno mesto, najprej vojaška postojanka, kasneje pomembno trgovsko in obrtno mesto. V društvu Poetovio LXIX že dvanajst let pripravljajo enega največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope in si prizadevajo obuditi zgodbe stare več kot dve tisočletji ter predstaviti zgodovino našega lepega mesta. Več kot 800 udeležencev iz šestih držav pa bo letos predstavilo življenje in običaje v starem Rimu.

Program letošnjih Rimskih iger so na današnji novinarski konferenci predstavili Andrej Klasinc, predsednik Poetovio LXIX, društva za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj, Alen Jevtović, direktor občinske uprave MO Ptuj in Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj.

Vsebino programa letošnjih Rimskih iger so predstavili na torkovi novinarski konferenci; foto: Foto: arhiv Društvo Poetovio LXIX

Program letošnjih Rimskih iger

»Vojaški zbor v Poetoviu pred 1950 leti in prvi zapis o mestu v antičnih pisnih virih je tema XII. Rimskih iger, ki se bodo začele v četrtek, 15. avgusta z otvoritvijo v rimskem kampu Poetovio na Štukih, kjer bomo odprli tudi letošnjo novost DOMUS – rimsko hišo. Naslednji dan, v petek, 16. avgusta, bo organizirana velika večerna zabava v taboru, v soboto pa se bo ob 11. uri začela veličastna povorka po mestnih ulicah z dogajanjem pred Mestno hišo in Orfejevim spomenikom,« je povedal Andrej Klasinc.

Tudi otroške delavnice za najmlajše obiskovalce

S povorko bodo pot nadaljevali na Panoramo, kjer pripravljajo presenečenje iger – Dirko kvadrig. Popoldan se bo dogajanje preselilo na glavno lokacijo v rimski kamp Poetovio, kjer bodo lahko gostje pokusili rimske jedi in pijače ter se tudi sami preoblekli v stare Rimljane. V nedeljo, 18. avgusta, bo pestro skozi ves dan, dogajanje pa bo namenjeno predvsem družinam in otroškim delavnicam. Tudi letos bodo izvedli otroške delavnice, kjer se bodo najmlajši obiskovalci zabavali kot mali Rimljani.

Načrti za prihodnost

Andrej Klasinc je med drugim dejal, da z letošnjimi Rimskimi igrami na Ptuju dosegajo vrhunec praznovanja 1950. obletnice prve pisne omembe mesta. Zbor vojskovodij v taboru Legije Gemine XIII leta 69 je eden od najpomembnejših dogodkov v zgodovini mesta, saj je z izvolitvijo Vespaziana za rimskega cesarja takratni Poetovio krojil usodo imperija.

Društvo Poetovio LXIX bo z Rimskimi igrami in ostalimi dogodki v rimskem kampu predstavljalo bogato zgodovino mesta in s tem razvijalo mednarodno prepoznaven spektakel, ki se bo v prihodnjih letih s pomočjo mreže povezanih mest še obogatil. Na osnovi dosedanjih izkušenj in znanj naj bi rimski kamp Poetovio razvijali v smeri inovativne zgodbe na Evropskem nivoju.

Ptuj se bo od 15. do 18. avgusta ponovno spremenil v rimski Poetovio. Foto: arhiv Društvo Poetovio LXIX

»Rimski kamp Poetovio je naš največji projekt, ki ga želimo fazno dograjevati in dopolnjevati v naslednjih letih in ponujati obiskovalcem predstavitev replik spomenikov, peči za keramiko, obrti, kmetijstva in življenja v Poetoviu. Cilj društva je tudi ustanoviti zvezo mest rimskega imperija, ki bo še bolj povezovala in spodbujala k ohranjanju naše dediščine,« je na novinarski konferenci še poudaril Andrej Klasinc                                      Foto: Društvo Poetovio LXIX