Pri sveti Barbari v Cirkulanah praznujejo 11 let samostojne občine

V haloški občini Cirkulane že od konca maja potekajo prireditve ob letošnjem 11. občinskem prazniku in danes ob 18. uri bo v občini osrednja slovesnost z nagovorom župana Janeza Jurgeca in podelitvijo najvišjih občinskih priznanj.

Cirkulane; foto: Dani Turnšek

Sinoči se je vodstvo cirkulanske občine zbralo na slavnostni seji, na katero so povabili tudi predsednike in predstavnike vaških odborov, društev, političnih strank, zavodov in letošnje občinske nagrajence. V kulturnem programu so nastopile pevke sestre Kopinski in Teo Črnivec, učenec OŠ Cirkulane – Zavrč, na kitari.

V občini Cirkulane je bila sinoči slavnostna seja v počastitev 11. občinskega praznika.
V kulturnem programu je nastopila tudi pevska skupina sester Kopinski. foto: TM

Na slavnostni seji je bil osrednji govornik župan občine Cirkulane Janez Jurgec, ki je med drugim povedal, da so v občini v minulem letu uspeli uresničiti vse zadane projekte v načrtu razvojnih programov občine, pri načrtovanju pa so bili skromni in realni. Ob tem je je poudaril, da je zanimivo analizirati stanje v občini in državi, saj že 12 let sledijo razvoju in dogajanju, tako v državi, kot seveda v občini. S prisotnimi na slavnostni seji je delil tudi osebno razmišljanje in poglede glede aktualne politike in trenutnega stanja v državi, delo vlade pa je ocenil kot katastrofalno, ob tem pa dodal, da še dobro, da imamo podjetja in podjetnike, ki dobro delajo, ne glede na vladno politiko in ti nas rešujejo.

V nagovoru je župan Jurgec izpostavil nekatere že lani uspešno zaključene investicije, ki so jih uspeli dokončati kljub skromnemu proračunu, med drugim cesto Jurgec – Gruškovec in dovozno cesto v Gruškovcu, cesto v Gradiščah Milošič – Hum, cesto Medribnik – Tušek, cesto Meje – Arbeter in Meje – Adam; cesto Brezovec – Žuran in Brezovec-Kolednik, preplastitev ceste Stajak, sanacijo usada v Gradiščah 138, zvišali so kamnito zložbo na cesti Gradišča (Štuhecova hosta), namestili nadstreške na avtobusnih postajališčih Borl – Dolane, obnovili so streho na prizidku OŠ v Cirkulanah, menjali smo vsa okna in vrata na zgradbi zdravstvenega doma, uredili nadstrešek v vrtcu in uredili eko otok pri šoli Cirkulane.

Za ureditev obrtno-poslovne cone v Dolanah že potekajo pripravljalna dela

»V letošnjem letu nam gre, v primerjavi z državo in kljub skromnim sredstvom, dobro. Prvič uspeli smo dobiti velik projekt za našo občino, to je ureditev obrtno-poslovne cone v Dolanah. Dela se že izvajajo in s tem bomo veliko pripomogli k večji uspešnosti naše občine, večjim prihodkom in večji zaposlenosti. Našim podjetnikom, ki jih zelo cenim, bomo dali možnost ustvariti dodano vrednost v lastnem kraju. To je največ, kar lahko naredi lokalna skupnost za svoje podjetnike in občane.«

Za ureditev obrtno-poslovne cone v Dolanah že potekajo pripravljalna dela.

V Cirkulanah poslej zdravnik pet dni v tednu

Veliko truda in energije so v občini Cirkulane vložili v poganja s pristojnimi na ministrstvu za zdravje in uspeli so jih prepričati, da je to nuja, da splošnega zdravnika v občini Cirkulane potrebujejo vsakodnevno, torej pet dni v tednu. Kot je v nagovoru povedal župan Jurgec, je bila prva pobuda za to podana že leta 2008, intenzivno pa so se tega lotili v lanskem letu. Vsi občinski svetniki so pozitivno glasovali o odloku, ki ga je bilo potrebno sprejeti, velika zasluga za ta uspeh pa gre direktorici občinske uprave občine Cirkulane Mileni Debeljak,” je še dodal Jurgec.

“Uspeva nam realizacija zastavljenih ciljev”

»V centru Cirklulan pa urejamo še staro večnamensko dvorano, ki bo služila najrazličnejšim dejavnostim, ki bodo širšega pomena. Kuhinja bo imela certifikat in bo služila različnim namenom. Vse investicije izvajamo z lastnimi sredstvi, ki so v občinskem proračunu v načrtih razvojnih programov in resnično upam, da bomo dobili odobren projekt kolesarskih stez. Tudi ta projekt je za občino Cirkulane zelo pomemben, še posebej z vidika sodelovanja med občinami iz naše države in tudi naših hrvaških sosed. Kljub nekaterim težavam, pa lahko z gotovostjo trdim, da delamo dobro v dobro občine Cirkulane in njenih prebivalcev, neglede na politično usmerjenost članov občinskega sveta.«

»Vsem želim vse najboljše ob 11. občinskem prazniku in iskrene čestitke tudi vsem dobitnikom občinskih priznanj. Zahvaljujem se za sodelovanje pri uresničevanju skupnih ciljev in ustvarjanju dobrih pogojev za življenje v naši občini. Življenje med nami je zelo prepleteno, soodvisni smo drug od drugega. Vsem želim lep občinski praznik z željo, da vsak najde nekaj zase, da se razvedri, druži z znanci in prijatelji in srečuje na dogodkih, ki potekajo ob praznovanju enajstega občinskega praznika občine Cirkulane,« je še povedal župan Janez Jurgec.

V Cirkulanah bodo nocoj podelili najvišja občinska priznanja

Danes je v občini Cirkulane osrednji praznični dan, ob 18. uri pa bo v večnamenski turistično-prireditveni dvorani osrednja slovesnost ob 11. občinskem prazniku. Na slavnostnem dogodku bodo podelili tudi najvišja občinska priznanja, letošnji prejemniki pa so: Željka Bartolić Martinez iz zasebne zobne ambulante za požrtvovalno večletno opravljanje zobozdravstvene dejavnosti v občini Cirkulane, Društvo gospodinj Cirkulane ob 10-letnici delovanja, Planinsko društvo Cirkulane ob 10-letnici delovanja, priznanje občine Cirkulane prejme mag. Stanislav Golc, za večletno vključevanje v različne družbene dejavnosti v občini Cirkulane, priznanje župana občine Cirkulane pa prejme Radioklub Cirkulane ob 50-letnici.
Foto: TM, Dani Turnšek (naslovna fotografija)