Pri Lenartovih v Mestnem Vrhu po novem mlekomat

V letu 2007 je bila kmetija Lenart iz Mestnega Vrha 12 Kmetija leta v Mestni občini Ptuj. Od takrat se Lenartovi še bolj razvijajo in širijo, ena od novosti, ki so jo v uporabo predali včeraj, pa je mlekomat postavljen na domačiji.

Mladi kmetovalec Dominik Lenart je včeraj tudi uradno natočil prvi liter mleka iz domačega mlekomata. Foto: TM

Mladi kmetovalec Dominik Lenart s svojo družino kmetuje na obrobju Mestne občine Ptuj, v Mestnem Vrhu 12, dva kilometra iz centra Ptuja. Rad pove, da je prvi na vasi in zadnji v mestu, kar pa mu ne predstavlja prav nobenih težav, bolj izziv za prihodnost in iskanje kompromisov pri kmetovanju.

Anja in Dominik Lenart sta včeraj napolnila prve kozarce z mlekom; foto: TM

Lenartovi obdelujejo okrog 100 hektarjev kmetijskih površin, od letos imajo nov, sodobno opremljen hlev, v hlevu pa je okrog 110 krav molznic, skupaj pa trenutno okrog 270 glav živine. Usmerjeni so v prirejo mleka, kar je njihova glavna dejavnost, ob tem pa redijo še nekaj bikov pitancev in teletov za zakol.

Pogled v novi hlev, poln govedi, od koder dejansko prihaja zdravo mleko. Foto: TM

Kmetija je vzorno urejena, na kmetiji pa so posebej veseli obiskovalcev, zato so se tudi odločili, da na domačem dvorišču postavijo mlekomat in v njem ponudijo vsak dan sveže domače mleko.

»Za mlekomat sva se z ženo Anjo odločila, ker je bilo vedno več obiskovalcev na dvorišču in ker nama primanjkuje časa, da bi nalivala mleko in se vsakemu posebej posvečala. Odločila sva se za bolj fino varianto, za mlekomat, tudi zato, da ljudje pri nas dejansko vidijo kaj je to kmetija in kako priteče mleko iz krave. Pri nas bodo lahko vedno kupili sveže in kakovostno domače mleko, primerno ohlajeno in po dostopni ceni,« je povedal Dominik Lenart, ki se je na včerajšnji krajši slovesnosti od odprtju mlekomata zahvalil vsem svojim domačim in sorodnikom, ki jim vsa ta leta pomagajo ter jih spodbujajo na njihovi poti.

Poslanec Jožef Lenart: Mlekomat je velika pridobitev za širše ptujsko območje

Mlademu kmetovalcu, nečaku Dominiku Lenartu, je ob novi pridobitvi čestital tudi državnozborski poslanec Jožef Lenart, ki je odraščal na tej kmetiji in se nanjo vedno rad vrača.

Ob odprtju mlekomata sta se z Lenartovini nazdravila tudi poslanec Jožef Lenart in državni svetnik Rajko Fajt. Foto: TM

«Ponosen sem, da ima kmetija naslednike, da se dobro razvija. Vesel sem tudi, da so na domačiji Lenart vsi poprijeli za delo, da imajo dobre delovne navade, predvsem pa vrednote in spoštovanje do slovenske zemlje. Verjamem, da je mlekomat velika pridobitev za širše ptujsko območje,« je še dodal Lenart.

Na slovesnosti pri Lenartovih je za dobro voljo poskrbela Katja Strelec na harmoniki.

Foto: TM