Prestižna univerza Oxford podelila 100 točk ukrepom vlade za boj s koronavirusom

Vir: OxCGRT

 

Prestižna britanska Univerza v Oxfordu  je ukrepe slovenske vlade, ki jo vodi Janez Janša, za zajezitev koronavirusa ocenila s 100 točkami od 100.

Prestižna britanska Univerza v Oxfordu je vzpostavila The Oxford COVID-19 Government Response Tracker (OxCGRT) (povezava na raziskavo), ki zbira informacije o različnih politikah vlad z navedenimi nameni, na podlagi tega pa podatke združijo v Indeks odzivnosti, sestavljen na podlagi 13 različnih kriterijev. Indeks opredeljuje število in strogost ukrepov, namen sistematičnega spremljanja informacij o ukrepih vlad pa je v tem, da so v pomoč pri načrtovanju novih ukrepov.

Slovenija je na tem indeksu dosegla najvišjo vrednost, s čimer se je ob bok postavila državam, kot so Nova Zelandija, Izrael in Hrvaška.

Kot je razvidno iz podatkov, večina držav ukrepe stopnjuje z naraščanjem števila okuženih, a so pri tem različno odzivne. Veliko manj strogi pri ukrepih so na Švedskem, kjer se posledično virus širi hitreje. Praktično brez ukrepov pa ostaja Nikaragva.

Indeks odzivnosti je sestavljen iz trinajstih različnih kriterijev, in sicer:
– zapiranje šol,
– zapiranje delovnih mest,
– prepoved javnih dogodkov,
– ustavitev javnega potniškega prevoza,
– kampanje javnega informiranja,
– restrikcije gibanja znotraj držav,
– omejevanje mednarodnih potovanj,
– fiskalni ukrepi,
– monetarni ukrepi,
– nujne investicije v zdravstveni sistem,
– investicije v razvoj cepiv,
– politika testiranja prebivalstva in
– sledenje kontaktom okuženih.

MR