Prekličite slovesnost za Raisija, za zločine bi moral kazensko odgovarjati

Evropski poslanec dr. Milan Zver je skupaj z drugimi evropskimi poslanci naslovil pismo na Generalno skupščino Združenih narodov, v katerem zahtevajo preklic spominske slovesnosti za preminulega iranskega predsednika Ebrahima Raisija. Raisi, znan kot “teheranski mesar”, bi moral po njihovem mnenju zaradi svojih zločinov kazensko odgovarjati, namesto da se ga časti.

 

“V imenu skupine prijateljev svobodnega Irana (Friends of free Iran – FOFI) izražamo globoko zaskrbljenost zaradi načrtovane spominske slovesnosti, ki jo namerava Generalna skupščina OZN organizirati 30. maja 2024 za iranskega predsednika Ebrahima Raisija, ki je umrl v helikopterski nesreči, 19. maja 2024,” so zapisali v protestnem pismu.

Umori in kršitve človekovih pravic

Zapuščina Ebrahima Raisija je v zadnjih štirih desetletjih zaznamovana z njegovo vpletenostjo v hude kršitve človekovih pravic. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je sodeloval pri prisilnih izginotjih in izvensodnih usmrtitvah na tisoče političnih zapornikov kot ključni član “komisij smrti”, odgovornih za pokol 30.000 političnih zapornikov leta 1988. Kot vodja sodne veje oblasti v Iranu in nato kot predsednik je organiziral nasilna zatrtja protivladnih demonstracij.

Pozivi k mednarodni preiskavi

Evropski parlament se je dosledno zavzemal za mednarodno preiskavo pokola leta 1988, da bi storilci tega grozljivega zločina odgovarjali. Prav tako so se zavzemali za odpravo smrtne kazni v Iranu, saj je bilo od Raisijevega nastopa mandata usmrčenih več kot 2.000 ljudi.

Generalna sekretarka Amnesty International Agnès Callamard je 19. junija 2021 izrazila zaskrbljenost z naslednjimi besedami:

“Dejstvo, da se je Ebrahim Raisi povzpel na predsedniški položaj, namesto da bi bil v preiskavi zaradi zločinov proti človeštvu, kot so umori, prisilna izginotja in mučenje, je mračen opomin, da v Iranu vlada režim nekaznovanja.”

Kršitev temeljnih načel človekovih pravic

Generalnega sekretarja OZN so opozorili, da bi bila spominska počastitev posameznika, vpletenega v tako huda grozodejstva, v očitnem nasprotju s temeljnimi načeli človekovih pravic, ki jih zagovarjajo Združeni narodi. Izvedba takšne komemoracije bi bila odvračilna za iransko ljudstvo in družine vseh žrtev tega režima.

Evropski poslanci so zaključili z močnim pozivom: “Odločno vas pozivamo, da še enkrat premislite in prekličete načrtovano spominsko slovesnost. Namesto tega vas prosimo, da to priložnost izkoristite za solidarnost z žrtvami in ponovno potrdite neomajno zavezanost Združenih narodov k pravici in odgovornosti.”