Predvidena nevarna vremenska situacija nad našimi kraji

Vreme nad srednjo Evropo vpliva na napredek valovite hladne fronte. Pred njo se ohranja območje zelo močne nestabilnosti, podprto z vsemi dejavniki, ki vplivajo na razvoj močnejših neurij, ki se bodo na poti do nas sprva pojavljala v drugih državah.

 

Zaradi vročinskega vala obstaja možnost nastanka vročinskih neviht na severu in na severovzhodu države, drugje bo v višinah prevladoval topel zrak. V četrtek bo verjetnost za nastanek neviht manjša.
Zaradi visokih temperatur bo tudi na voljo več konvektivne energije – CAPE, ki bo od danes naprej le še rasla, tako da bodo vrednosti znašale med 2000 in 3000 J/kg. Sunki vetrov bi lahko ponekod dosegli 20 – 25 m/s, visoka pa bo tudi heličnost.

Kot je za take dogodke značilno se bodo sprva verjetno pojavljale predfrontalne nevihte (še vedno vprašanje), proti večeru pa nas bo prešel večji konvektivni nevihtni sistem – MCS. Ob takih sistemih je govora predvsem o razvoju organizirane nevihtne linije, ki lahko postreže z močnejšim vetrom oz. nevihtnim pišem ter tudi debelejšo točo. Večina modelov si je trenutno složnih, da se bodo v popoldanskih urah marsikje po državi že pojavljale prve posamezne organizirane nevihte, ki bodo lahko tudi močnejše narave. Nato se bodo formirale v pas, ki bo potoval južneje oz. proti jugovzhodu, preko Hrvaške.

Več o tem bomo pisali v četrtek in v petek zjutraj, ko bo jasno kakšna bo situacija v petek. Definitivno pa “pazko” na ta dan.

Neurje.si