Predsednik vlade Janez Janša: V Sloveniji je uradno potrjen prvi primer angleškega seva koronavirusa

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji novinarski konferenci spregovoril o pojavu angleškega seva virusa v Sloveniji | Avtor Kabinet predsednika vlade

Predsednik vlade Janez Janša je na včerajšnji novinarski konferenci spregovoril o pojavu angleškega seva virusa v Sloveniji ter s tem povezanih ukrepih, ki jih je potrebno sprejeti.

 

Kot je uvodoma dejal predsednik vlade se stanje epidemije ne umirja več tako kot v zadnjem obdobju, začeli smo stagnirati pri številu okužb, prav tako pa je bila včeraj v Sloveniji odkrita prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev koronavirusa.

“Stanje se torej ne umirja. Vlada je v sredo oziroma v četrtek v nekaterih regijah nekatere ukrepe sprostila. Obstaja pa zaskrbljenost glede skladnosti ravnanja s stanjem, ki se slabša, zato bo verjetno v sredo ali pa morda že prej potreben ponovni premislek,” je dejal predsednik vlade.

Okuženi s angleškim sevom se je izkazoval z pozitivnim testom!

Kar se tiče uradnega odkritja osebe, ki je uradno pozitivna na angleški sev koronavirusa, ta oseba v Sloveniji bila odkrita včeraj. Gre za državljana Kosova, z začasnim prebivališčem pri nas, v Slovenijo pa je prišel iz Belgije.

“Za primer smo bili obveščeni preko evropskega sistema za zgodnje obveščanje in belgijske oblasti so nas obvestile, da se pri nas nahaja oseba, ki je bila pri njih testirana in odkrita kot pozitivna na angleški sev koronavirusa 16. januarja. Ta oseba naj bi takrat tudi odpotovala iz Belgije in ta oseba je povedala, da je v Slovenijo pripotovala včeraj in to s testom, ki je bil negativen. Kasneje se je odkrilo, da je imela ta oseba dva testa, enega negativnega in enega pozitivnega in da je bil ob prestopu v državo in ob prehodu drugih meja med Belgijo in Slovenijo verjetno uporabljen samo negativen test. Kako je bilo to možno, pristojno raziskujejo,” je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Angleški sev je zelo nevaren

Navedel je, da je na četrtkovi seji Evropskega sveta slišal precej alarmantne podatke o tem, kaj se dogaja v nekaterih drugih evropskih državah z vidika hitrega širjenja angleškega seva, zato “smo v petek sprejeli nekatere urgentne ukrepe.”

“Na posebno zaprosilo nam je slovaška vlada omogočila nekaj tisoč posebnih testov, ki so občutljivi samo na angleški sev koronavirusa, pristojni iz NIJZ so na Slovaškem teste včeraj prevzeli in danes na nekaterih mestih že za nazaj testiramo nekatere vzorce, pri katerih se je virus doslej odkril, oziroma so bili pozitivni. Klasični PCR testi namreč ne ločijo med mutacijami in je za to potrebno posebno testiranje,” je povedal premier Janša.

Dejal je tudi, da bo jutri izvedeno testiranje vzorcev iz vseh regij in da najkasneje v torek preko dneva pričakujemo podatke oziroma rezultate preverjanja za nazaj za vse slovenske regije.

Predsednik vlade Janez Janša je v nadaljevanju povedal, da je potrebna skrajna previdnost, še posebej, ker se v nekaterih regijah v naslednjem tednu pričenja pouk, ker se vrtci odpirajo za vse,

“torej bo v državi od torka naprej na deset-tisoče novih stikov in tu je dejansko za naprej z veliko gotovostjo možno reči, da bo odpiranje šol kolikor toliko varno samo v primeru, če se bomo striktno držali vseh navodil.”

 

Predsednik vlade je ob tem še izpostavil, da je na četrtkovi seji Evropskega sveta bila izražena velika zaskrbljenost držav, kjer je odkritih zelo veliko okužb z novim angleškim sevom koronavirusa.

“Predstavljena je bila tudi študija, kako se je hitrost vala novega seva virusa gibala v Veliki Britaniji. Ta hitrost oziroma tempo spominja na hitrost, ki smo jo mi imeli v zadnjih mesecih in to je dodaten indic, ki napeljuje na to, da je verjetno za pričakovati, da je večje število okužb z novim virusom že med tistimi, za katere je bilo s testi odkrito, da so pozitivni na korono,” je dejal predsednik vlade.

Prav tako je predsednik vlade navedel, da so v enem od laboratorijev, kjer preverjajo situacijo za nazaj od 80 preverjenih primerkov našli dva takšna, kjer je močan sum, da gre za angleški sev,

“torej poleg enega odkritega primera pri osebi, ki naj bi v Slovenijo prišla včeraj in naj ne bi imela stikov, ni pa to zagotovo, je torej tu sum še za 2 dodatna primera. Ne gre pa za 8 odkritih primerov, kolikor so poročali nekateri mediji, o tem ni uradnih podatkov, temveč so zgolj govorice,” je še povedal predsednik vlade.

Pozitivna oseba z novim angleškim sevom naj ne bi imela stikov z drugimi osebami

Predsednik Vlade Janez Janša je še bolj podrobno pojasnil, da oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev koronavirusa zagotavlja, da ni bila v rizičnem stiku z nikomer, se pa to še preverja.

“Takoj, ko smo dobili obvestilo, je bila oseba identificirana, ponovno testirana, poslana v izolacijo. Če vse to drži, potem tveganje ni bilo veliko, je pa tu še nekaj neznank, ki se še ugotavljajo,” je navedel Janez Janša

Pri vseh odvzetih vzorcih, ki so bili pozitivni, v vsaki regiji se bo ponovno preverilo približno 10% vzorcev. “To pomeni, da bomo dobili sliko, ki bo dovolj jasna, kar se tiče prisotnosti angleškega seva virusa, se pa seveda pogovarjamo o dodatnih ukrepih,” je dejal premier in izpostavil,da bodo v sekvencioniranje oziroma iskanje virusa vključeni dodatni laboratoriji, poleg tega država nabavlja dodatne količine PCR testov, ki so sposobni odkriti to kombinacijo virusa.

“Pred nami so zelo zahtevni časi in tedni, ob pojavu tega angleškega seva, ki se širi hitreje in je bolj kužen, je še toliko bolj pomembno upoštevanje vseh previdnostnih in higienskih ukrepov,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.