Predsednik vlade Janez Janša: Prihodnost lahko gradimo na tem, kar nam je skupno in nas povezuje

Predsednik vlade Janez Janša: Prihodnost lahko gradimo na tem, kar nam je skupno in nas povezuje.

Danes mineva sto let od koroškega plebiscita, s katerim je južni del Koroške skupaj s tam živečim slovenskim prebivalstvom postal sestavni del Republike Avstrije. Obletnica je priložnost za oba naroda za refleksijo preteklosti in za preseganje zgodovinskih bremen.

Stoletnica plebiscita poleg skupne zgodovine sosednjih narodov v središče pozornosti postavlja tudi položaj slovenske narodne skupnosti v deželi Koroški oziroma Republiki Avstriji. Vlada Republike Slovenije tudi ob tej priložnosti poudarja pomen polne uresničitve zavez iz 7. člena Avstrijske državne pogodbe in pozdravlja načrte aktualne avstrijske vlade za izboljšanje materialnega ter normativnega položaja slovenske narodne skupnosti v Avstriji.

Republika Slovenija in Republika Avstrija sta članici Evropske unije. S skupno evropsko domovino so se v tem prostoru odprle priložnosti, ki jih v preteklosti ni bilo. Naša skupna dolžnost do prihodnjih generacij je, da te priložnosti izkoristimo za nadaljnjo krepitev sožitja med slovensko in nemško govorečimi prebivalci dežele Koroške kot tudi med obema državama. V vzdušju dobrososedskih odnosov je izzvenel tudi nedavni obisk zveznega kanclerja Republike Avstrije Sebastiana Kurza v Sloveniji.

Vlada Republike Slovenije pozdravlja odločitev slovenskega in avstrijskega predsednika, Boruta Pahorja in Alexandra Van der Bellna, za skupno obeležitev stote obletnice koroškega plebiscita. Zavedanje, da prihodnost lahko gradimo samo na tem, kar nam je skupno in nas povezuje, je sporočilo, ki ga predajamo prihodnjim generacijam. Je sporočilo dveh narodov, ki gledata v prihodnost, ki temelji na medsebojnem spoštovanju, sodelovanju in prijateljstvu v družini evropskih narodov.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR