Predsednik vlade Janez Janša: Pred nami je čas, ko je luč na koncu tunela močnejša

V Slovenijo je včeraj prispela prva pošiljka cepiva zoper COVID-19, danes pa so se po vsej državi pričela prva cepljenja najbolj kritičnih skupin. Predsednik vlade Janez Janša je tako danes obiskal dom starejših občanov Danice Vogrinec v Mariboru, kjer se trenutno še vedno soočajo z zaostreno epidemiološko situacijo in kjer se je prvi cepil zakonski par.

Cepivo predstavlja novo upanje

Zakonca sta odločitev za cepljenje pospremila z izjavo, da gre za posebno dejanje novega upanja. Cepljenju je prisostvoval tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je zakonski par označil kot pogumen, ob tem pa se je z njima pogovoril tudi o njunem doživljanju koronavirusne krize. Predsednik vlade Janez Janša je o spopadu s koronavirusom spregovoril tudi v pogovoru z direktorjem Doma Danice Vogrinec, ki je sicer največji dom za starejše v državi. Z direktorjem pa sta spregovorila tudi o sistemu dolgotrajne oskrbe.

Po obisku v domu in prvih cepljenjih oskrbovancev, je predsednik vlade Janez Janša v izjavi za medije  dejal, da se je z današnjim dnem pričela zadnja tretjina spopada z epidemijo. Če tega cepiva ne bi bilo, bi po besedah predsednika vlade z dosedanjimi ukrepi zaprtja in omejevanja javnega življenja konec epidemije dočakali šele nekje aprila, a hkrati ne bi bilo zagotovil, da se epidemija ne bi ponovila.

“Pred nami je torej čas, ko je luč na koncu tunela vse močnejša, hkrati pa je to tudi čas, ko je ponekod težje biti previden, ker marsikdo misli, da je že vse končano. A ni še vse končano, vemo pa približno, kdaj bomo zmagali. Vse do takrat pa je treba ohraniti trezno glavo in kombinirati nove možnosti, ki jih prinaša cepivo in kjer je mogoče s hitrimi testi omogočati vsaj delno sprostitve po novem letu in ob tem kombinirati tudi ukrepe, ki smo jih za zaustavljanje epidemije poznali doslej,” je povedal predsednik vlade.

Cepivo je varno!

“Cepivo, ki smo ga začeli uporabljati, pa tudi cepivo, ki bo na voljo v januarju, je v veliki meri rezultat naporov znanosti in odločevalcev v Evropi in deloma v Ameriki. Cepivo, ki ga uporabljamo, je bilo proizvedeno v tem prostoru, ne na Kitajskem ali v Rusiji, kar veliko pove ne le o tem, kdo je prvi, kdo uporablja določeno cepivo za promocijo, ampak predvsem pove veliko o standardih. Ko gre za tako pomembne stvari, kot so življenja, ne gre samo za to, kdo bo prvi, temveč za to, kdo bo varen, komu zaupamo in gre za to, da se ob uporabi cepiva in podobnih posegov uporabljajo tudi visoki etični standardi. Vse to pa sta Evropska unija in zahodna civilizacija in tega se je treba zavedati tudi ob različnih izzivih, pred katerimi bomo v prihodnje,” je izpostavil predsednik vlade Janez Janša.

Čestitke pogumnim oskrbovancem

Izpostavil je tudi, da je Dom Danice Vogrinec največji dom za starejše v državi, kjer so imeli zelo velik izziv v času epidemije, s katerim so se hrabro spopadli in ob tem čestital za pogumne oskrbovance, ki so se danes med prvimi cepili in ki se po cepljenju dobro počutijo.

“Danes, jutri in pojutrišnjem bodo cepljeni vsi, ki so v DSO-jih in podobnih institucijah, kjer je grožnja koronavirusa največja, in ki COVID-19 še niso preboleli,” je poudaril premier Janez Janša.

V zadnjih 15 letih ni bilo nič vloženega v oskrbo starejših

Nenazadnje je še izpostavil, da  je bil spopad z epidemijo  v domovih za ostarele dodatno otežen, ker v oskrbo starejših v zadnjih 15 letih prav veliko ni bilo vloženega.

“Javna sredstva je treba usmerjati tja, kjer so najbolj potrebna. Menim, da ni sprejemljivo, da v 15 letih nismo zgradili nobenega novega doma in da smo relativno malo izboljšali standard obstoječih,” je prepričan Janez Janša.

Če bi bile kapacitete in standard večji, potem bi bilo žrtev epidemije in okužb med oskrbovanci manjše.

“Vlada bo naredila vse, da bodo v prihodnje vlaganja bistveno večja, zato smo v ta namen zagotovili tudi velik del sredstev iz evropskih skladov,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Na vprašanje o tem, kdaj se namerava cepiti sam, je predsednik vlade dejal, da se pri cepljenju upošteva vrstni red, kakršnega je soglasno določila stroka ne le pri nas, temveč v celotni EU in da se bo cepil takoj, ko pride na vrsto.

Področje dolgotrajne oskrbe je bilo zadnjih 15 let zapostavljeno

Nadalje je premier Janez Janša tudi primerjal situacijo v domovih za starejše spomladi in v drugem valu epidemije.

“Spomladi je bilo okužb v nekaterih domovih veliko, a je bilo teh domov malo, tako da smo spomladi v teh domovih lahko pomagali  z intervencijo.  V drugem valu je imela večina domov okužbe skorajda istočasno in intervencija enostavno ni bila več mogoča, ker teh kapacitet enostavno ni,” je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Ponovno je poudaril, da je na področju dolgotrajne oskrbe manjko, “ki ga nismo pridelali v nekaj mesecih, ampak v zadnjih 15 letih.” Predsednik vlade je tudi izpostavil, da zgolj en dom za starejše občane v Sloveniji nima okužb.

Cepljenje nima veze s političnim prepričanjem

“Po tem, kar pravi stroka potrebujemo 70% precepljene populacije v celotni Evropi. Po naš oceni je pripravljenost za cepljenje pri nas relativno velika. Pomembno je, da je ta pripravljenost velika tudi v najbolj izpostavljenih kategorijah in verjamem, da bo po tem, ko bodo učinki cepiva neposredno vidni v okolici, kjer živimo, ta pripravljenost še bistveno večja.”

Cepljenje nima povezave s političnim prepričanjem, temveč gre za vprašanje zdravega razuma in zaupanja v znanost,  pri čemer sem prepričan, da smo Slovenci med bolj racionalnimi narodi.

Sproščanje ukrepov že februarja

Na vprašanje o tem, kdaj bo mogoče spet živeti normalno življenje kot pred pojavom virusa, pa je predsednik vlade dejal, da “kar se tiče učinka cepiva, ki bo neposredno že vplival na naše vsakdanje življenje, na možnost sproščanja, preko odprtja različnih dejavnosti, ni vse odvisno od odmerkov, ki jih dobivamo iz skupnega evropskega naročila, ampak tudi od tistih, za katere vemo, da bodo kmalu odobreni. Vsaj še dvoje cepiv je na dobri poti, da bodo v januarju ali februarju lahko razdeljeni v državah članicah EU. O tem, kakšne bodo količine, še ni natančnih podatkov, računamo pa, da če bodo napovedi približno realno takšne, kot so, bo samo zaradi cepljenja možno sproščati številne ukrepe konec februarja,” je povedal premier.

Izpostavil pa je, da bo tudi po tem, ko bo situacija zaradi cepljenja bistveno boljša, treba ohraniti določene zapore, predvsem na zunanjih mejah EU.

“Naša skupna dolžnost je, da del teh količin cepiva, ki smo jih rezervirali, po tem, ko bomo izven najhujšega, solidarnostno namenimo tudi za druge, predvsem za soseščino EU, ker je to ne le vprašanje naše solidarnosti, ampak tudi naše prihodnosti,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Preberite še:

POTRES!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Predsednik vlade Janez Janša: Obisk v UKC Maribor je simbolični izraz zahvale vsem v slovenskem zdravstvu, ki od marca dalje v prvi bojni liniji bijejo najtežji boj z epidemijo

 

MR