Predsednik vlade Janez Janša gost oddaje Sarah Jane Mee Show na Sky News

Predsednik vlade Janez Janša je bil danes gost oddaje Sarah Jane Mee Show na Sky News. V pogovoru z voditeljico Sarah Jane Mee jo predsednik vlade spregovoril predvsem o aktualni situaciji v Ukrajini.

 

“Slovenija pomaga Ukrajini kot je le mogoče,” je uvodoma dejal predsednik vlade in dodal, da so države različno velike in imajo različne zmožnosti pomoči. “Vesel sem, da Velika Britanija pošilja obrambno orožje v Ukrajino. Močnejši kot bodo, krajša bo vojna,” je ob tem dejal premier in dodal, da je treba Ukrajincem pomagati s humanitarno in finančno pomočjo ter z načrti za obnovo. “Govorimo o ljudeh, ki umirajo, govorimo o množičnem trpljenju v in vsak dan šteje v življenjih in karkoli lahko Ukrajincem damo, da se branijo, to je tisto, kar rešuje njihova življenja in tega se moramo zavedati,” je povedal premier.

V zvezi s sankcijami proti Rusiji je predsednik vlade dejal, da je treba narediti vse, da bo Ukrajina močnejša in Rusija bolj šibka.” S sankcijami ne pošiljamo samo nekega sporočila, ampak dejansko postaja ruski vojni stroj šibkejši,” je dejal predsednik vlade. Po njegovih besedah bi se Zahod moral zavedati, da so Rusi močno odvisni od rezervnih delov, ki jih proizvajamo na Zahodu. “Naslednji paket sankcij bo usmerjen prav na to, kar je izjemno pomembno. Če nekatere zahodne družbe zapirajo luksuzne trgovine v Moskvi, bo to na dolgi ali srednji rok vplivalo na javno mnenje, vendar pa to ne bo ustavilo vojne, vojna se lahko ustavi, če ruska vojna mašinerija ne bo imela rezervnih delov za vojaško opremo in orožje,” je povedal predsednik vlade. Dodal je tudi, da Rusija v tem pogledu zaenkrat ima zaloge, vendar ne takšnih, s katerimi bi lahko zmagali v moderni vojni. “Torej, več opreme, kot bo poslane v Ukrajino, krajša bo vojna,” je prepričan predsednik vlade.

Kar se tiče ruskih energentov, je predsednik vlade dejal, da zahteve Rusov, da se energenti plačujejo v rubljih, niso uresničljive. “Slovenija je deloma odvisna od ruskega plina, a ne toliko kot druge države. Verjetno se gospod Putin ne zaveda, kaj zares počne, ko ubira to pot, ki je pot brez vrnitve. Ne vem, kako misli, da bo rusko gospodarstvo delovalo, saj je prav rusko gospodarstvo močno odvisno od izvoza energentov,” je povedal predsednik vlade. Prav tako je izrazil prepričanje, da Rusiji nihče ne bo plačeval energentov v rubljih, to bi bilo, navsezadnje tudi v nasprotju s podpisanimi pogodbami.

“Že 10 dni nazaj, ko je bilo to plačilo v rubljih prvič omenjeno, sem povedal, da Evropa in ostale države, ki uvažajo ruski plin, delajo vse, da najdejo druge vire. Mislim, da se Kremelj ne zaveda, kaj se dogaja. Če denarja, ki prihaja v stotinah milijonov evrov v Rusijo na podlagi nakupa energentov ne bo več, potem bo veliko vprašanje, kako bo rusko gospodarstvo videti v prihodnjih letih. Po petih letih, ko se bomo ozrli nazaj, bo največja žrtev te Putinove avanture, prav rusko gospodarstvo,” je ocenil predsednik vlade.

V pogovoru je predsednik vlade Janez Janša komentiral tudi navedbe nekaterih obveščevalnih služb, da je Putin pravzaprav vojno že izgubil. “Pred dvema tednoma, ko sem bil v Kijevu, in govoril z ukrajinskim vodstvom, so nam povedali, da obstaja razlika, ali se za rusko stran borijo plačanci ali ruski vojaki,” je dejal premier in nadaljeval: “Ruski vojaki se skušajo predati, zato se na evropski ravni pogovarjamo o azilu zanje.” Predsednik vlade je še dejal, da so ukrajinske oblasti povedale tudi, da ko gre za napade iz daljave, kjer se uporablja težko orožje, vsi vojaki pri tem sodelujejo, ko pa se borijo v mestih, pa ruski vojaki niso najbolj navdušeni nad tem. “Edine enote, ki se zares bojujejo v mestih so plačanci, Čečeni, posamične skupine, nekatere specialne enote ruske vojske, redna vojska pa se niti ne želi bojevati,” je dejal predsednik vlade. Prav tako je povedal, da v Sloveniji vemo, kako takšne vojske delujejo. “Slovenija je bila napadena s strani podobne vojske, komunistične vojske. To je tip vojske, kjer samo oficirji vedo, kakšno je vzdušje v enoti, vsi ostali – visoki generali – pa si slikajo precej lepšo sliko kot v resnici je. In ko generali poročajo gospodu Putinu o pripravljenosti vojske, mu verjetno povedo, da vse vojaške enote delujejo,” je povedal predsednik vlade. Ob tem je še dejal, da rusko vodstvo v tem trenutku izkorišča prednost, ki jo imajo s tem, da nadzirajo nebo nad Ukrajino in s tem, da imajo opremo, s katero uničujejo mesta, med njimi Mariupol. Predsednik vlade je vojno v Ukrajini ocenil kot zgodovinsko napako Kremlja in Putina, ki je bil verjetno zaveden glede stanja v ruski vojski. “Še vedno pa ima gospod Putin visoko podporo pri ruskem prebivalstvi, ki je izolirano od realne slike dogajanja v Ukrajini,” je dejal predsednik vlade. Po njegovi oceni se bo Zahodni svet slej kot prej moral soočiti tudi s tem, da je pred tridesetimi leti po padcu Berlinskega zidu, zanemaril realno situacijo, pri čemer v vseh teh letih ni prišlo do dekomunizacijskih procesov.

Predsednik vlade Janez Janša je glede zaprtja zračnega prostora dejal, da je bil njegov predlog in predlog mnogih drugih tisto, kar so govorili tudi Ukrajinci. “Nebo nad Ukrajino je stvar Ukrajincev, Ukrajina je suverena država in ni Rusija tista, ki bi lahko povedala, kdo lahko pride v Ukrajino in kdo lahko leti nad ukrajinskim nebom, sedaj pa je situacija drugačna. Če bi se zaprtje zračnega prostora zgodilo pred rusko agresijo, Putin verjetno ne bi tvegal napada, a sedaj govorimo o situaciji, ki je del preteklosti, ki je ne moremo spremeniti. Bilo bi tveganje, če bi bil Nato neposredno vpleten v konflikt in mislim, da to ni potrebno. To tudi ni tisto, za kar Ukrajinci prosijo. Ukrajinci prosijo za moderno opremo, rakete zato, da bodo lahko branili svoje nebo,” je povedal predsednik vlade. Dodal je še, da je prav tu točka, “kjer smo počasni z odzivom in rezultati tega se na žalost plačujejo v krvi.”