Predavanje o gradu Borl tokrat na Ptuju

ptuj, grad borl, zgodovinsko društvo kidričevo

Grad Borl kot pomemben del dediščine in razvojni potencial Haloz

Zgodovinsko društvo Kidričevo je v niz svojih mesečnih predavanj na Ptuju uvrstilo tudi grad Borl, ki ima nadvse zanimivo in bogato zgodovino, a zadnja leta vse bolj propada. Državi, kot njegovi lastnici, to ne more biti v ponos, vendarle pa se prizadevni domačini trudijo za njegovo oživitev.

Zgodovinsko predavanje je bilo sinoči v Furstovi hiši na Ptuju, kjer sta predavali Mira Petrovič in Sonja Golc. Petrovičeva je borlski grad predstavila skozi njegovo pestro zgodovino in povedala veliko zanimivega.

»Sodobna zgodovina, ki izhaja iz najdenih virov, postavlja njegov začetek približno v 12. ali 13. stoletje, saj je prvi znani pisni vir šele iz leta 1255, ko ogrski kralj Bela IV. izstavi Frideriku Ptujskemu fevdno pismo za gradove Središče, stolp Tra in Anchenstein (Borl). Anchensteini so bili prvi znani lastniki, ki so živeli na Borlu in so nosili njegov grb. Izumrli so leta 1323. Nato so posest podedovali gospodje Ptujski, ki so prav tako zelo kmalu izumrli (leta 1438). V vsakem pogledu je znano, da je bil grad Borl v času srednjega veka in kasneje pomembno križišče različnih mej, zato je ostajal zelo živ.«

Sonja Golc je predstavila Društvo za oživitev gradu Borl.

Sonja Golc, predsednica Društva za oživitev gradu Borl, pa je predstavila društvo in njihova prizadevanja, da bi grad vendarle dobil lepšo podobo in vsebino, kot jo je nekoč že imel.

“V Društvu za oživitev gradu Borl, ki deluje od leta 2005, dajejo gradu z mnogimi aktivnostmi takorekoč »umetno dihanje«, da ta dokončno ne propade. Kot prostovoljci z lastnimi močmi skrbijo za čistilne akcije okrog gradu in predstavljajo zgodovino gradu, zlasti z obujanjem historičnih likov grofa Jurija Friderika in Marije Barbare Sauer.”

TM, Vir: Haloze.net, DgB, Zgodovinsko društvo Kidričevo