Pred mejnim prehodom Zg. Leskovec vse daljše kolone vozil

Župan občine Videm Branko Marinič je minulo soboto sporočil, da je popolni prometni kolaps na državni cesti Tržec – Videm – Zg. Leskovec in da je kolona osebnih vozil dolga okrog 7 kilometrov od mejnega prehoda Zg. Leskovec do naselja Zg. Leskovec.

Foto: Eva Milošič
Na nevzdržne razmere ob prometni cesti so na družbenem omrežju opozorili tudi domačini, ki za to soboto, 27. julija napovedujejo državno nepokorščino oz. zaporo ceste.
Številni turisti so bili konec minulega tedna na poti proti hrvaški obali in veliko jih je poskušalo slovensko-hrvaško mejo prestopiti prav na mejnem prehodu Zg. Leskovec v Halozah ter se s tem izogniti kolonam na mejnem prehodu Gruškovje, številni med njimi pa tudi plačilu vinjete.

Prometno-informacijski center je sicer ves čas obveščal o kolonah vozil, ki se vijejo pred mejnimi prehodi s Hrvaško, pa kolona ni bila samo pred mejnim prehodom Gruškovje v občini Podlehnik, ampak tudi na območju občine Videm, na državni cesti Videm – Zgornji Leskovec, ki je povsem ohromila promet na lokalni cesti.

Fotografija domačina iz Haloz, narejena minilo soboto, ko se je proti mejnemu prehodu Zg. Leskovec vila kolona vozil; vir: facebook

Vodstvo občine Videm je pristojne v državi že dlje časa opozarjalo, da bo v turistični sezoni prišlo do nevzdržnih razmer, da je nujno potrebno urediti počivališča in sanitarije, zaradi varnosti izgraditi pločnike. Izogibanje obveznemu sistemu vinjet, brez katerih od odprtja AC v lanski jeseni ni mogoče čez mejni prehod Gruškovje, je domačinom povzročilo nove težave.

Vir: policija.si

Župan občine Videm Branko Marinič je pristojne v državi že pred časom opozoril, da se zaradi obveznih vinjet potniki preusmerjajo na državne ceste proti mejnemu prehodu Zgornji Leskovec, ki pa za tolikšne obremenitve ni primeren. Država po njegovem mora ukrepati in urediti tudi možnost brezvinjetnega prehoda meje.

»Nujni so nekateri ukrepi za izboljšanje stanja na tem delu državne ceste« pravi videmski župan

Videmski župan Branko Marinič, ki je med drugim že pred časom napovedal, da bo v poletnih mesecih nastal prometni kolaps, je minulo soboto za Radio Ptuj povedal, da je bil v pogovoru z direktorjem Direkcije za ceste RS. »Ukrepi so nujni in država mora ukrepati, sicer lahko pričakujemo, da bodo ljudje vzeli stvari v svoje roke. Nujni so nekateri ukrepi za izboljšanje stanja na tem delu državne ceste,« je še pojasnil župan Marinič.

Občani v krajevni skupnosti Leskovec, ki živijo ob vedno bolj obremenjeni cesti, so zdaj na nogah. Ker jim pristojni v državi doslej niso prisluhnili napovedujejo državno nepokorščino in zaporo ceste. O tem so že obvestili tudi videmskega župana in člane občinskega sveta, obvestili naj bi tudi že policijo.

Zapora napovedana za 27. julij

»Zaradi nevzdržnega stanja v prometu na regionalni cesti R3-690 skozi Videm in Zgornji Leskovec do mejnega prehoda Zgornji Leskovec in neposlušnosti države, bo zapora omenjene ceste v soboto, 27. julija 2019 ob 8. uri,« je na svojem facebook profilu že napovedal domačin Peter Jagarinec, sicer tudi občinski svetnik in predsednik PGD Leskovec.

Foto in vir: facebook, policija.si