Pred četrtim festivalom Salon Sauvignon na Ptuju

V Dominikanskem samostanu na Ptuju je bila včeraj novinarska konferenca pred četrtim festivalom Art & Wine festival Salon Sauvignon Ptuj 2018 – Vino v mestu tisočletij. Osrednji dogodek bo v soboto, 21. aprila.

O vsebini festivala Salon Sauvignon so v refektoriju Dominikanskega samostana včeraj spregovorili Slavko P. Dobnik, vodja festivala, Staša Cafuta Trček, koordinatorica za vinarje, in Klemen Junger, strokovni vodja. Kot so povedali, se bo na letošnjem festivalu predstavilo 48 vinarjev z vrhunskimi sauvignoni iz vsega sveta.

Festival Salon Sauvignon so včeraj predstavili (z leve): Staša Cafuta Trček, Slavko P. Dobnik, Klemen Junger

Pripravljajo tudi pester kulinaričen del vrhunske štajerske kulinarike s svetovnim pridihom, predavanje Roberta Gorjaka, glasbeni spremljevalni del, obeta se pokušina kave, festival pa bo tudi družinam poseben prijazen in na notranjem dvorišču Dominikanca se bosta z otroki družila klovn in klovnesa iz Cirkusa Arbadakarba.

Vino je kultura – in vrhunska vina terjajo, da jih izpijemo v vrhunskih kulturnih kontekstih

Festival Salon Sauvignon – Vino v mestu tisočletij umeščajo v slikovito okolje ptujskega Dominikanskega samostana, so organizatorji povedali na novinarski konferenci in dodali, da bodo male dvorane za en dan spremenili v okolje vrhunskega uživanja po načelu, da je vino kultura in da k njegovim vrhunskim dosežkom sodijo le izjemni konteksti njegovega užitja. Tokrat pripravljajo poglavje cabernet sauvignona; vključujejo nekaj izbranih slovenskih otrok sauvignona in cabernet franca.

Salon umeščajo v slikovito okolje ptujskega Dominikanskega samostana.

Barve štajerske kulinarike bodo tudi tokrat zastopale najboljše ptujske gostilne: Gostilna Ribič, Grand hotel Primus, Gostilna Grabar in Gostilna Amadeus, dijaki Biotehniške šole Ptuj pa bodo z mentorji pripravili pomladne slaščice na temo sauvignona – tudi vegansko različico.

Tokrat v družbi kreativnega vinskega organizatorja iz Baltika

Tudi letošnjemu festivalu Salon Sauvignon Ptuj bodo dali veliko strokovno težo. Na salon so povabili Jānisa Volkinšteinsa, zelo zanimivega vinskega strokovnjaka in poslovneža milenijske generacije, pomembnega vinskega uvoznika in distributerja ter kreativnega vinskega organizatorja iz Baltika.

Predavanje Slovensko vino v slovenskem sodu

Slovensko vino se je v preteklosti negovalo v sodih iz slovenskega lesa. Slovenski hrast je povsem primerljiv s slavonskim ali francoskim. Ni torej razloga, da bi skoraj izumrlo obrt ponovno ne obudili. O tem bo spregovorila Veronika Valentar iz oddelka za agroekonomiko in urejanje kmetijskega prostora na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor. Njenemu predavanju bo sledila okrogla miza, na kateri bosta sodelovala slovenska sodarja Krajnc in Učakar ter nekaj izdelovalce vrhunskih izdelkov iz lesa.

Umetnost na Festivalu Sauvignon

Vino je umetnost. Kreacija narave in vinarja, poudarjali organizatorji festivala, zato ga povezujejo z umetnostjo. Tudi letos bodo v Dominikanskem samostanu razstavili dela izjemne likovne zbirke družbe Talum, generalnega sponzorja festivala. Ponovno bodo v festival vključili Stojana Kerblerja, velikega mojstra fotografije, sicer pa viteza slovenskega reda vitezov vina. Tokrat bodo med srednjeveškimi zidovi Dominikanskega samostana razstavili njegovo Tovarniško fotografijo. Pridružila se mu bo Aleksandra Fazin, likovna umetnica mlajše generacije. Otvoritev likovne razstave bo v sredo, 18. aprila, ob 18. uri. Razstavo in Salon Sauvignon Ptuj 2018 posvečajo Kerblerjevi 80-letnici.

Salon pred Salonom

Festival Salon Sauvignon pa bodo odprle že Primusove vinske zgodbe ta petek, 13. aprila in prav s sauvignonom bodo v klubu Gemina v Grand hotelu Primus zaključili že 14. sezono tega izjemnega vinskega in kulinaričnega dogajanja na Ptuju. Na predvečer osrednjega dela festivala 20. aprila, ob 19. uri bo v kavarni MuziKafe Robert Gorjak, slovenski vinski poznavalec z mednarodnim ugledom, predstavil referenčno knjižno delo Slovenija, moja dežela.
Vir in foto: Ars Poetoviensis