Praznujemo slovenski kulturni praznik

Na slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, so oči naroda uprte v slovensko kulturo. Čez dan se bo po državi vrstilo več manjših in večjih prireditev, osrednja državna proslava in osrednja ptujska pa sta že bili sinoči na predvečer praznika.

Na Ptuju so sinoči podelili najvišja priznanja na področju kulture. Foto: PeTv, David Breznik
Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni praznik, od osamosvojitve Slovenije naprej tudi državni praznik in dela prost dan. Ob slovenskem kulturnem prazniku poteka tudi osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada. Prve nagrade so podelili leta 1939.

Prešernova nagrada za življenjsko delo letos fotografu Stojanu Kerblerju

Na predvečer Prešernovega dneva, slovenskega kulturnega praznika, je sinoči v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma potekala državna proslava, na kateri so bila slovesno podeljena najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti.

Mojster fotografije Stojan Kerbler je prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo. Foto: arhiv PeTv

Prešernovo nagrado lahko prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Letos so to priznanje podelili eni osrednjih osebnosti slovenske fotografije, Ptujčanu Stojanu Kerblerju in svetovno znanemu baletnemu koreografu, plesalcu, dramaturgu ter režiserju Milku Šparembleku.

Nagrado Prešernovega sklada so prejeli ustvarjalci za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice. Prejemniki šestih nagrad Prešernovega sklada so režiser Rok Biček, kostumograf Alan Hranitelj, igralka Nina Ivanišin, akordeonist Luka Juhart, prevajalka Suzana Koncut in grafični oblikovalec Nejc Prah.

Na Ptuju sinoči podelili najvišja priznanja v kulturi

Osrednja slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku v Mestni občini Ptuj je bila sinoči v  Dominikanskem samostanu, kjer je predsednica Zveze kulturnih društev Ptuj Nataša Petrovič podelila priznanje in plaketi Zveze kulturnih društev Ptuj za leto 2019. Priznanje Zveze kulturnih društev Ptuj je prejel Moški pevski zbor KD Rogoznica, plaketi pa Kulturno društvo Rogoznica in KD Grajena, ki skupaj z dramsko sekcijo letos obeležuje 70-letnico delovanja.

Nagrajenci Zveze kulturni društev Ptuj; foto: PeTv, David Breznik

Oljenke Voju Veličkoviču, Vox Arsani in Matjažu Neudauerju

Županja MO Ptuj Nuška Gajšek in predsednik komisije za odlikovanja in priznanja Mestnega sveta MO Ptuj Boštjan Šeruga sta sinoči podelila še najvišja občinska priznanja ob slovenskem kulturnem prazniku za uspehe na področju kulture v MO Ptuj. Oljenko Mestne občine Ptuj za dolgoletno uspešno delo in doseganje izjemnih dosežkov na kulturno-umetniškem področju je prejel Vojo Veličković, ki je najbolj poznan po svojih intarzijah. Oljenko Mestne občine Ptuj za večletno uspešno delo ter doseganje izjemnih dosežkov na področju glasbene in koncertne dejavnosti v Mestni občini Ptuj in širše pa je prejela Vokalna skupina Vox Arsana.

Veliko oljenko Mestne občine Ptuj za izjemne dosežke in rezultate strokovnega dela ter doprinos pri predstavitvi kulture v Mestni občini Ptuj, zlasti ptujske knjižnice in njene dejavnosti je na Ptuju prejel direktor Knjižnice Ivana Potrča Ptuj mag. Matjaž Neudauer.

Velika oljenka MO Ptuj direktorju Knjižnice Ivana Potrča Ptuj mag. Matjažu Neudauerju. Foto: PeTv, David Breznik

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj je pod njegovim vodstvom pridobila ugled, kar se je nedavno potrdilo tudi s tem, da je po dogovoru med osrednjimi območnimi knjižnicami leta 2018 prevzela nosilno vlogo na področju koordiniranja domoznanske dejavnosti. V vseh dejavnostih knjižnice in projektih, ki jih je Matjaž Neudauer pripravljal skupaj s sodelavci, je treba izpostaviti njegovo pomembno organizacijsko vlogo, saj je znal vedno in v pravem trenutku poiskati in povezati ljudi z idejami, ustreznim strokovnim znanjem in sposobnostmi, da uresničijo zastavljene cilje.

Slavnostna govornica na sinočnji slovesnosti je bila vodja območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Ptuj mag. Iva Brajovič. Ta se je v govoru osredotočila na stanje v ptujski kulturi in kulturi na splošno. V kulturnem programu so nastopili trobilni kvintet Pihalnega orkestra Ptuj in gimnazijci Gimnazije Ptuj.

Foto: arhiv PeTv, David Breznik