Praznični konec tedna na Ptuju

Na Ptuju so ta konec tedna z osrednjo slovesnostjo in podelitvijo občinskih priznanj zaključili praznovanje praznika Mestne občine Ptuj. V mestni hiši je bila tudi slavnostna seja mestnega sveta, ptujske ulice in trgi pa so bili dva večera prizorišče tradicinalne Ptujske poletne noči.

Foto Langerholc

V Minoritskem samostanu se je odvila letošnja osrednja proslava ob prazniku Mestne občine Ptuj. Slavnostni govornik je bil župan Miran Senčar, podelili so občinska priznanja, za častno občanko Ptuja pa so imenovali Viktorijo Dabič.

Viktorija Dabič je častna občanka Ptuja

Ptujčanka Viktorija Dabič je naziv častne občanke prejela za njene zasluge za razvoj prostovoljstva, širjenja bralne kulture, medgeneracijskega povezovanja, vseživljenjskega učenja, ozaveščanja o etnografski dediščini, kulturnih in turističnih priložnostih Ptuja. Dabičeva je vse svoje poklicno življenje delovala kot učiteljica slovenskega jezika s književnostjo, ob tem pa s svojo aktivnostjo prispevala k razvoju cele vrste dejavnosti, od šolske knjižnice in bralne značke, literarnih in planinskih krožkov, pohodov po slovenskih literarnih poteh, promocije turizma med mladimi. Bila je dolgoletna predsednica Zveze prijateljev mladine Ptuj. Tudi danes je aktivna kot voditeljica delavnic, kot aktivna planinka je tudi avtorica besedil s področja planinstva in turizma, kot organizatorica literarnih večerov, razstav, pohodov in ohranjanja naravne in kulturne dediščine, promocije branja in vseživljenjskega učenja. Revija Naša žena ji je leta 2012 podelila naslov Dobri človek.

Viktorija Dabič, prejemnica naziva častna občanka Mestne občine Ptuj; foto Langerholc

Rudi Ringbauer je postal zaslužni občan Ptuja

Naziv zaslužnega občana so na osrednji proslavi ob prazniku MO Ptuj podelili Rudiju Ringbauerju, sodniku, piscu in zbiratelju likovnih del, ki je svojo obsežno zbirko več kot 400 likovnih del podaril Galeriji mesta Ptuj in danes predstavlja osnovo njene stalne zbirke sodobne umetnosti. Obsežna zbirka, ki jo je z ljubiteljskim srcem gradil vse življenje, predstavlja osnovo stalne zbirke sodobne umetnosti v mestni galeriji, ob tem pa je Rudi Ringbauer kot avtor aforizmov objavil štiri knjige aforizmov in obširno esejistično delo Moj prepir z Bogom.

Naziv zaslužnega občana MO Ptuj so podelili Rudiju Ringbauerju; foto Langerholc

Zlata plaketa Zvezi društev kurentov

Zlato plaketo je Mestni svet podelil Zvezi društev kurentov za posebne zasluge in prizadevno delo pri ohranjanju tradicij kurentovega obredja ter aktivno sodelovanje pri promociji in razvoju ptujskih turističnih potencialov.

Zlato plaketo so podelil Zvezi društev kurentov; foto Langerholc

Zveza, ki združuje 21 društev s preko 900 člani, je pomembno prispevala k razglasitvi kurenta kot žive mojstrovine državnega pomena in za vpis kurentovih obhodov na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Mira Korošec in Ciril Ambrož pa sta letošnja prejemnika plakete Mestne občine Ptuj.

Kmetija Prosenjak je prejela priznanje Kmetija leta v MO Ptuj; foto Langerhoc

Živahno je bilo tudi na 26. Rancariji

V sklopu prireditev ob prazniku Mestne občine Ptuj je Brodarsko društvo Ranca Ptuj uspešno izvedlo že 26. Rancarijo – tradicionalno veslaško tekmovanje na Dravi.

Na letošnji ptujski Rancariji; foto: PeTV

Letos je nastopilo šestnajst ekip in med moškimi ekipami, kjer je bila konkurenca najmočnejša, je že pretič zmagala ekipa Friki AP Grušovnik. Pri ženskah je slavila ekipa Doma upokojencev Ptuj.
Vir in foto: MO Ptuj, foto Langeholc, PeTV