Potrjen ptujski proračun za prihodnje leto

Ptujski mestni svet je na današnji redni decembrski seji sprejel glavni dokument delovanja občine, proračun za leto 2020 v višini 35,6 milijonov evrov. Ta je za skoraj poltretji milijon evrov višji od predlaganega v prvem branju.

Ptujski mestni svet je danes potrdil proračun za leto 2020; foto arhiv PeTv
Vodstvo Mestne občine Ptuj ob prejemu proračuna za leto 2020 napovedalo nov naložbeni ciklus. Ptujska županja Nuška Gajšek je po letu dni županovanja in ob potrditvi proračuna izrazila zadovoljstvo ter poudarila, da verjame, da bodo s skupnimi močmi in povezovalno razvijali mesto še naprej.

Kot ugotavlja Gajškova, so ključni poudarki sprejema tega dokumenta naložbe v razvoj, pravočasnost sprejema za takojšnje delo, socialna naravnanost proračuna, kompromis med dejanskim in realnim stanjem ter željami, uravnoteženost za enakomerni razvoj. ”Vse politike, vse postavke, so rezultat dialoga in politik terena, ne salona,” je povedala županja in dodala, da so na proračun prejeli res mnoge pobude, zato so se potrudili, da so skozi dialog in pogovore zajeli čim več pobud in skupaj ustvarili resen razvojen proračun Ptujčank in Ptujčanov.

Nuška Gajšek: ”Začenjamo nov naložbeni cikel za boljše razvojne možnosti.”

Višji proračun je posledica mnogih projektov, ki so pomembni za Ptuj, a zahtevajo dodatne vire za proračun, je poudarila Gajškova, zato se občina zadolžuje za 5,5 milijona evrov, saj le investicije prinašajo razvoj. Razvoj se bo v prihodnosti izkazal na vseh področjih, je jasna županja.

Nuška Gajšek; foto: MO Ptuj

”Začenjamo nov naložbeni cikel za boljše razvojne možnosti,” je o načrtovanih odhodkih poudarila Gajškova in izpostavila, da z investicijami občina uresničuje ambicijo, da Ptuj postane inovativno, ustvarjalno, povezovalno in napredno mesto. ”Mesto, ki učinkovito odgovarja in zadovoljuje potrebe vsakega posameznika.”

Svetnice in svetniki so v razpravi poudarili, da je proračun dejansko kompromis med željami in realnimi možnostmi, da je dolžnost pripravljavcev in mestnega sveta, da je proračun čim prej usklajen, zato da lahko proračunski porabniki čim prej koristijo, kar je na voljo, bi si pa vsi želeli več na prihodkovni strani. Na koncu so predlagani proračun sprejeli z večino glasov.

Več denarja tudi za ceste

Dobrega 2,2 milijona evrov evropskega denarja naj bi Ptujčani porabili za dokončanje mestne tržnice, odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave ter za projekt S tradicijo v prihodnost, je poročala STA. Še dodatnih skoraj 400.000 evrov pa kohezijskih sredstev za urejanje površin za pešce in kolesarje v Gregorčičevem drevoredu ter za obnovo in energetsko sanacijo Osnovne šole Mladika. Med večjimi naložbami bo tudi gradnja kanalizacije, več denarja bo v prihodnje letu tudi za modernizacijo cest.

Foto: MO Ptuj, arhiv PeTv