Poslanka Suzana Lep Šimenko prevzela vodenja Kluba parlamentark

državni-zbor, klub-parlamentark, poslanka, lep-šimenkova

Ženski parlamentarni glas Spodnjega Podravja bo zdaj še glasnejši

Minulo sredo je v Državnem zboru v okviru dogodkov ob 25-letnici Državnega zbora potekalo srečanje poslank vseh dosedanjih mandatov Državnega zbora. Poslanke so se srečale ob izidu publikacije Poslanke DZ: uradno in osebno od prvega do sedmega mandata (1992–2017), hkrati pa je dosedanja predsednica Kluba parlamentark Simona Kustec Lipicer vodenje kluba predala spodnjepodravski poslanki Suzani Lep Šimenko iz SDS.

V Državnem zboru je potekalo srečanje poslank vseh dosedanjih mandatov DZ. Foto: DZ RS

Uvodni nagovor na nedavnem srečanju je podal predsednik Državnega zbora Milan Brglez, ki je izpostavil svojo željo, da bi ta povezanost rodila novo kvaliteto enakopravnosti, in sicer ne le politično, ampak tudi družbeno. Navkljub temu, je poudaril, pa ni nič podarjenega, zato bo treba na tem področju še naprej trdo delati.

Prva predsednica Kluba parlamentark Simona Kustec Lipicer je v svojem nagovoru med drugim povedala, da je politika, v kateri so prisotne ženske, bolj kompleksna, bolj premišljena in pretehtana, bolj vključevalna in tankočutna. Zbrane je zatem nagovoril še raziskovalec zgodovine parlamentarizma ter višji znanstveni sodelavec na Inštitutu za novejšo zgodovino Jure Gašparič, ki je izpostavil pomen tovrstnih pobud za razpravo o ženskah v politiki in poudaril, da je pričujoča knjiga posebej važna, da je njena vrednost globlja, raziskovalna, utegne tudi pripomoči k oblikovanju slovenske politične kulture.

V klubu razpravljajo o aktualnih zadevah, skupnim vsem parlamentarkam

Klub parlamentark Državnega zbora deluje kot oblika medstrankarskega povezovanja vseh poslank Državnega zbora in deluje kot forum za razpravljanje o aktualnih zadevah, skupnim vsem parlamentarkam. Ustanovljen je bil na pobudo predsednika Državnega zbora Milana Brgleza. Na seji Kluba parlamentark, ki je potekala 22. junija 2017, je bil sprejet Poslovnik Kluba parlamentark. Ta datum štejejo za datum ustanovitve in datum, od katerega tečejo – s poslovnikom Kluba parlamentark – določeni roki za menjavo in kroženje predsedstva Kluba Parlamentark. Dejavnost kluba obsega redne seje (te so praviloma tisti četrtek v mesecu, ko poteka seja Državnega zbora), delovne obiske v različne dele Slovenije ter srečanja z zainteresirano javnostjo. Klub parlamentark imenuje tudi kontaktno osebo v okviru Svetovnega foruma žensk v parlamentih (WIP).

Prva predsednica kluba parlamentark Simona Kustec Lipicer (SMC) je vodenje kluba predala Suzani Lep Šimenko (SDS). Foto: DZ RS

Po Poslovniku je prva predsednica Kluba parlamentark, prvih šest mesecev, predsednica iz največje stranke, to je bila Simona Kustec Lipicer, ki je minulo sredo to mesto predala drugi največji stranki v parlamentu, SDS, in tako Klub parlamentark prihodnjih šest mesecev vodi poslanka Suzana Lep Šimenko iz Spodnjega Podravja. Kot je poudarila, ji to predstavlja nek izziv, sicer pa priložnost, ki jo želi kar najbolj izkoristiti, parlamentarke pa še bolj povezati in združiti v aktualnih temah, ki so pomembne za vse.

Poslanka Lep-Šimenkova se je udeležila letnega svetovnega vrha Globalnega foruma političnih voditeljic. Foto: arhiv Lep-Šimenko

Dodajmo, da se je Lep-Šimenkova med 28. in 30. novembrom letos skupaj še z dvema poslankama udeležila letnega svetovnega vrha Globalnega foruma političnih voditeljic (Women Political Leaders – WPL). Konferenca je združila okoli 400 ženskih političnih voditeljic iz 100 držav sveta in je potekala pod sloganom We can do it! (Zmoremo!).

Poslanka Lep – Šimenkova na enem od dogodkov, pomembnem tudi za mreženje in povezovanje žensk v politiki, v družbi hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović. Foto: arhiv Lep-Šimenkova

TM, vir in foto: DZ RS