Poslanec Franc Breznik kritizira vmešavanje Evropske komisarke v slovenske notranje zadeve

Na današnji novinarski konferenci je Franc Breznik, poslanec Slovenske demokratske stranke (SDS), izpostavil zahtevo svoje poslanske skupine za sklic izredne seje Državnega zbora s predlogom priporočil vladi za ohranjanje slovenske suverenosti in transparentnosti delovanja institucij. Breznik je kritiziral obisk podpredsednice Evropske komisije in komisarke za vrednote in preglednost Vere Jourove v Sloveniji, ki je potekal v začetku marca 2023, in njenega komentiranja novele Zakona o RTV Slovenija. Ta obisk in komentarji so po njegovem mnenju presegli običajne diplomatske okvire in predstavljajo neprimerno vmešavanje v notranje zadeve Slovenije.

 

Breznik je poudaril, da je bil obisk Jourove osredotočen na RTV Slovenija, kljub temu da je komisarka zanikala takšne namene. Posebno pozornost je namenil skoraj dvo-mesečni zamudi Evropske komisije pri posredovanju dokumentov evropskemu poslancu Milanu Zveru, ki so bili delno anonimizirani in vzbujajo skrb glede transparentnosti delovanja Evropske komisije.

Omenil je, da razkrita dokumentacija kaže na neprimerno vmešavanje Jourove v notranje zadeve in zlorabo njene funkcije, kar po mnenju Breznika krši temeljna načela Evropske unije, kot sta subsidiarnost in neodvisnost sodstva. Poslanska skupina SDS zato predlaga, da slovenska vlada naslovi uradno pritožbo na Evropsko komisijo in zagotovi, da se ne dopusti nadaljnje vmešavanje v notranje zadeve Slovenije, ter pozove predsednika Ustavnega sodišča k razmisleku o odstopu zaradi izgube videza nepristranskosti.