Poročilo Vlade o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme

Vlada je danes objavila Poročilo o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji uspešen spopad z epidemijo, ki ga je že posredovala v Državni zbor.

Poročilo zajema poročilo šestih ministrstev, in sicer: Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za obrambo, Ministrstva za zdravje, Ministrstva za zunanje zadeve, Ministrstva za pravosodje in Ministrstva za notranje zadeve.

Eden od poudarkov poročila je, da je vlada Marjana Šarca reagirala prepočasi. Epidemija je bila sklicana komaj 12. 3. (naslednji dan je vodenje vlade prevzela nova ekipa). Kljub opozorilom iz tujine in Svetovne zdravstvene organizacije se ni pravočasno nabavilo zadostno število opreme: v državnem logističnem centru Rojah je bilo 16. marca  na razpolago 93.500 kirurških mask, 2.000 mask FFP1, 1.000 mask FFP2, 3.400 mask FFP3, 1.514.380 lateks rokavic, 8.649 zaščitnih kombinezonov in 374 zaščitnih očal (kar ni bilo dovolj niti za en dan glede na ocenjene potrebe v Sloveniji/razen lateks rokavic). Spomnimo, da je februarja 2020 Šarčeva vlada pozvala slovenska podjetja k donaciji opreme za Kitajsko. Na ta način je bilo preko podjetja Kylin Prime Group doniranih 1.231.400 zaščitnih mask.

V poročilu se Šarcu kot najbolj sporno odločitev očitna, da se za potencialno okužene povratnike iz žarišča v Italiji ni odredila karantena in da se pravočasno ni zaprla oziroma zdravstveno nadzorujta meja z Italijo.

Kot je zapisano je Zavod za blagovne rezerve je v izrednih razmerah pričel s postopki za zagotavljanje zaščitne opreme. Pri delu zavoda so se pokazale težave, kar pa je okužba s COVID-19 med vodstvenim kadrom še dodatno ohromila. Vlada je tako 24. 3. ustanovila Medresorsko delovno skupina za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19, ki je po ustanovitvi vzpostavila spletni naslov [email protected], kamor so bile preusmerjene ponudbe podjetji za dobavo mask, do 14. 4. je bilo pregledanih 1081 prejetih sporočil. Zavod je do 10. 4 zagotovil dovolj zaščitne opreme, zato je medresorska delovna skupina zaustavila pregledovanje elektronskih sporočil.

V poročilu izpostavljajo, da se je oprema v času Šarčeve vlade kupovala celo dražje kot v času nove Janševe vlade. Npr. maske FFP2 so se v času 13. Vlade kupovale po 4,64 €/kos, v času 14. Vlade pa po 3,40 €/kos. Povprečna cena dobavljenega ventilatorja v času 13. vlade je bila 49.154,55 €, v času 14. vlade pa 33.880,44 €.

Čistopis Poročila Vlade Republike Slovenije o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme je dosegljiv na naslednji povezavi.

 

MR