Poostren nadzor na meji s Hrvaško!

Policijski nadzor
Policijski nadzor na javnih površinah. Foto: Facebook

Zaradi naraščajočega trenda nezakonitih prehodov na meji s Hrvaško se je na območju šestih policijskih uprav (Novo mesto, Ljubljana, Koper, Murska Sobota, Celje in Maribor) z 10. septembrom začela akcija poostrenega nadzora državne meje. Potekala bo do 18. septembra 2020.

 

Cilj nadzora je preprečevanje, odkrivanje in obravnava nezakonitih prehodov meje. V prvih osmih mesecih letošnjega leta smo namreč obravnavali že 10.223 (v enakem obdobju lani 9.896) oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo, kar je največ v zadnjih devetnajstih letih (z izjemo reguliranega migrantskega vala v letih 2015 in 2016). Pri tem se je število obravnavanih oseb letos močno povečalo zlasti v zadnjih treh mesecih (junij-avgust), kar 90 odstotkov vseh obravnavanih tujcev pa je bilo prijetih na območju policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper.

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

V nadzoru bodo poleg policistov rednih patrulj sodelovali še policisti vodniki službenih psov, policisti konjeniki in policisti policijskih postaj za izravnalne ukrepe, pri čemer bodo uporabljali vsa razpoložljiva tehnična sredstva, vključno s policijskimi helikopterji in droni. Enako kot doslej bodo policistom pomoč nudili tudi pripadniki Slovenske vojske.

Z varovanjem zunanje meje se preprečujejo nezakoniti prehodi meje izven mejnih prehodov, preprečuje se čezmejna kriminaliteta, izvaja učinkovito odkrivanje nezakonitih migrantov ter ukrepi za obravnavo oseb, ki so nedovoljeno prestopile zunanjo mejo.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR