Vlada sprejela sklep o vnovični obvezni uporabi mask v zaprtih prostorih in javnem prevozu

 

“Razlog je jasen. V zadnjih dneh beležimo tudi mi povečano število novih okužb v naši državi. V času od 20. do 24. junija do polnoči jih je bilo 20, zato smo se tudi odločili za ta ukrep. Poleg tega je obvezno tudi razkuževanje rok,” je povedal Gantar.

Obvezna raba mask
Obvezna raba mask. Foto: Twitter

“To je ukrep, ki je potreben in nujen. Že v preteklosti je prispeval k boljšim rezultatom. Zato tudi takšna odločitev, ki jo bomo vsakih 14 dni preverjali glede na epidemiološko situacijo v naši državi.”

Uvedba morebitne aplikacije za sledenje
Uvedba morebitne aplikacije za sledenje. Foto: Twitter

V vladi tudi razmišljajo o uvedbi dodatnih ukrepov, kot je na primer uporaba prostovoljne aplikacije za spremljanje kontaktov. Vlada pripravlja pravno podlago za mobilno aplikacijo za sledenje okuženih.

“Z množično namestitvijo in uporabo aplikacije bomo preprečili potrebo po ponovnem strožjem teritorialnem zapiranju,” je poudaril Cigler Kralj.

Aplikacija bi delovala na prostovoljni osnovi, za uporabo pa je potreben pametni telefon. Zagotovili pa bodo tudi ustrezno varnost, saj gre za anonimizirane podatke.

Spremljamo aplikacije, ki bi bile za nas sprejemljive in so na prostovoljni osnovi. Kot primerne ocenjujemo tiste, ki se uporabljajo v Italiji ali pa še nekoliko bolj v Nemčiji. Vsak, ki bi to želel uporabljati, potrebuje pametni telefon. Na ta način bi bil vsak uporabnik opozorjen, če bi bil v njegovi bližini nekdo, ki je okužen. Poudariti je treba, da gre za anonimizirane podatke, ki zagotavljajo ustrezno varnost. Je pa takšna aplikacija smiselna, v kolikor jo ima na pametnih telefonih nameščeno večje število državljanov. Mislim, da bo potrebna določena promocija, predvsem pa natančna predstavitev predvsem varovanja podatkov, na kar smo vsi občutljivi. (Tomaž Gantar)

Želite biti redno obveščeni o novostih glede ukrepov? Všečkajte FB stran:

MR