Polka Te domače viže izbrana za naj vižo Ptujskega festivala

Na Ptuju so sinoči z velikim finalom in razglasitvijo naj viže petdesetih let festivala narodno-zabavne glasbe nadvse svečano zaključili tridnevno glasbeno dogajanje, posvečeno tudi 1950-letnici prve pisne omembe Ptuja.

Fantje z vseh vetrov, nagrajenci jubilejnega Ptujskega festivala. Foto: Črtomir Goznik

V treh dneh je na ptujskem Mestnem trgu nastopilo 50 ansamblov, 500 nastopajočih in dogodke v okviru jubilejnega festivala je obiskalo okrog pet tisoč obiskovalcev, so sporočili organizatorji. »Za nami je vrhunski glasbeni dogodek, ki je pokazal, da ima narodno-zabavna glasba v srcih ljudi še zmeraj posebno mesto,« je sporočil organizator na svoji spletni strani.

Mestni trg je bil vsak večer poln obiskovalcev in ljubiteljev narodno-zabavne-glasbe. Foto: Črtomir Goznik

Za naj vižo je bila na jubilejnem festivalu izbrana skladba Te domače viže ansambla Fantje z vseh vetrov. Avtorju skladbe Francu Pupisu je plaketo izročil predsednik republike Borut Pahor, ki je na Mestnem trgu sinoči tudi nagovoril nekaj tisoč obiskovalcev in v govoru izpostavil pozitiven vpliv domače glasbe, narodno-zabavno glasbo pa povezal z narodno kulturno istovetnostjo. Organizatorju festivala Družbi Radio-Tednik Ptuj pa je predsednik republike izročil državno priznanje ob 50-letnici najstarejšega slovenskega festivala domače glasbe.

Nagrajenci v družbi predsednika republike in ptujske županje; foto: Črtomir Goznik

Ptujski festival abrahama obeležil na najbolj slavnostni način

Na Ptuju so konec tedna podelili tudi nagrado za najlepšo vižo petih desetletij, to je postala skladba Ko polko urežem, avtorjev Gregorja Gramca in Vere Šolinc, v izvedbi Ansambla Vikend. Zmagovalca je določil seštevek glasov spletnega glasovanja radijskih poslušalcev in glasov publike na prizorišču pred Mestno hišo. Posebno zahvalo za 40 let sodelovanja pri organizaciji festivala je organizator podelil Zdravku Geržini.

Zahvala Zdravku Geržini (levo) in Jožetu Ekartu (na desni) posebna nagrada na jubilejnem festivalu. Foto: Črtomir Goznik

Občinstvo je slišalo 32 nagrajenih skladb iz 50-letne zgodovine Ptujskega festivala

Sinoči pa so v finalnem večeru, ki ga je povezoval direktor festivala in odgovorni urednik  radia Ptuj Domen Hren, nastopili številni znani ansambli:

Cita in Jože Galič z ansamblom Zeme, ansambel Marka Štumpergerja, Vikend in Jože Kobler, Petovia kvintet, Viki Ašič st., Irena Vrčkovnik, Tanja Mikola in ansambel Vitezi celjski, Fantje z vseh vetrov, Nalet, Opoj, ansambel bratov Poljanšek, Žargon, Pajdaši, Štirje kovači, Ponos, Mladi Pomurci, Klateži, Zadetek, Štrk, Prerod, Petka, Štajerski baroni, Prleški kvintet, Primorski fantje, Vihar, Mladi prijatelji in ansambel Blaža Hutevca.

Festivalski utrinki; foto: Črtomir Goznik

Množica obiskovalcev na Mestnem trgu je poslušala 32 nagrajenih skladb iz 50-letne zgodovine Ptujskega festivala, ki so se potegovale za naj festivalsko vižo.

Nastopili so tudi Štirje kovači; foto: Črtomir Goznik

Minulo soboto so na Ptuju v okviru festivala pripravili še okroglo mizo o prihodnosti festivalov narodno-zabavne glasbe z naslovom »Festivali narodno-zabavne glasbe – včeraj, danes in… nikoli več?«. Vabljeni so bili organizatorji festivalov, avtorji, predstavniki ansamblov in mediji. Na odru pred Mestno hišo pa so nastopili ansambli Štrk, Golobčki, Sanjski muzikanti, Ansambel Gregorja Kobala, Kapljica in Petovia kvintet.

Foto: Črtomir Goznik