POLICIJA IZVAJA POOSTREN NADZOR

Do 15. marca 2020 bo potekala preventivna akcija preverjanja uporabe varnostnega pasu. Policisti bodo poostreno preverjali če uporabljate varnostni pas tako na sprednjih kot na zadnjih sedežih. Preverjali bodo tudi ustreznost varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov.

Ali ste vedeli?

MIT: Varnostni pasovi so neudobni ali neprijetni.

DEJSTVO: Na začetku se varnostni pasovi lahko zdijo neudobni, omejujoči ali neprijetni preprosto zato, ker jih niste navajeni nositi. Tisti ljudje, ki se ponašajo z navado, lahko pričajo, da ko njihova uporaba postane navada, ne bo nelagodja in neprijetnosti.

Odrasel človek lahko z močjo rok in nog zadrži težo telesa ob trku le do hitrosti 7 km/h.

Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, deluje na naše telo enaka sila, kot če bi padli 10 m globoko. Pri večjih hitrostih pa ta sila skokovito narašča.

Strokovnjaki so ugotovili, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 % manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove.

Uporaba varnostnega pasu kar za polovico zmanjša tveganje za smrtno žrtev, za skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih.

Po statističnih podatkih več kot tretjina smrtnih žrtev med vozniki in potniki v osebnih vozilih v letu 2018 ni uporabljala varnostnega pasu (40 %), delež pripetosti smrtnih žrtev med potniki pa je bil za več kot 30 odstotkov slabši kot pri voznikih (38 %). Med telesno poškodovanimi vozniki je bil delež pripetosti boljši – med huje poškodovanimi vozniki jih varnostni pas ni uporabljalo 16 odstotkov, med lažje poškodovanimi pa 4 odstotki

Kako bodo delovali policisti?

Pozorni bodo tudi na ostale kršitve v cestnem prometu, s katerimi bi morda lahko ogrožali svojo varnost in varnost drugih udeležencev.