Pojav gošče v gramoznici Green-Lake je naraven pojav

Iz Green Lake-a sporočajo, da je pojav gošče v gramoznici Pleterje (Green Lake) naraven pojav, na katerega vplivajo zadnje vremenske razmere. Gre za pojav 𝗰𝗶𝗮𝗻𝗼𝗯𝗮𝗸𝘁erij, ki niso povezane z onesnaženjem. Vpliv te vrste bakterij je lokalen, potencialno nevarnost predstavlja le zaužitje oblok in vode v neposredni bližini.
 

Ali so nedavne zastrupitve kužkov na tem območju povezane z pojavom gošče ni mogoče potrditi, saj analize še potekajo. Vzrok zastrupitve živali pa bi lahko potrdili zgolj z analizo vsebine želodcev takoj ko zastrupitvi.

Občina Kidričevo  na območju Gramoznice Pleterje – Green Lake, v skladu v zakonodajo, izvaja monitoring spremljanja kakovosti kopalnih voda v Gramoznici Pleterje na vsakih 14 dni. Zadnje vzorčenje vode v Gramoznici je bilo opravljeno 11.08.2023, ko gošča še ni bila prisotna. Poročilo navaja da voda za namen naravne kopalne vode v času vzorčenja ustreza smernim vrednostim in standardom kakovosti za dobro kakovost kopalne vode.

Ponovno vzorčenje s strani NLZOH je bilo izvedeno včeraj, 25.08.2023.

Kljub vsemu predlagajo previdnost, v smislu izogibanja direktnim kontaktom z goščo (da se alge ne jejo, da se ne zadržujete med njimi), tako ljudi in živali, vsaj dokler niso znani rezultati analiz.