Podravje: Svetilnik zakonskih zvez v Sloveniji s Cirkulanami na čelu

V Podravski regiji, ki velja za drugo najgosteje poseljeno regijo Slovenije, je leta 2022 živelo približno 16 % vseh prebivalcev države. Regija se ponaša s 41 občinami, kar je največ med vsemi slovenskimi regijami. Več kot tretjina njenih prebivalcev najde svoj dom v Mariboru, ki ne le da je največja in najgosteje poseljena podravska občina, ampak predstavlja tudi urbano srce regije.

 

Posebno pozornost si zasluži podatek, da je Podravska regija v letu 2022 zabeležila najvišjo stopnjo sklenjenih zakonskih zvez v Sloveniji, in sicer 3,5 na 1.000 prebivalcev. To je opazen porast v primerjavi z desetletjem prej, ko je bila regija na predzadnjem mestu z 3,1 zakonske zveze na 1.000 prebivalcev. Takšen napredek postavlja Podravje v sam vrh po številu sklenjenih zakonskih zvez, preseglo je celo regije, ki so bile tradicionalno močne na tem področju.

V središču tega fenomena stoji občina Cirkulane, ki s 7,2 sklenjenimi zakonskimi zvezami na 1.000 prebivalcev prednjači ne samo v Podravju, ampak v celotni Sloveniji. Ta podatek Cirkulane izpostavlja kot primer izjemne skupnosti, kjer vrednote in pomen zakonske zveze očitno zavzemajo posebno mesto v življenju ljudi.

Kljub visoki stopnji sklenjenih zakonskih zvez pa Podravska regija beleži najnižji delež poročenih prebivalcev, starejših od 15 let, v Sloveniji – le 40 %. Ta zanimiv kontrast morda odraža kompleksnost sodobnih življenjskih slogov in odnosov, a hkrati poudarja, da je v Podravju želja po formaliziranju partnerskih odnosov močnejša kot kjerkoli drugje v državi.

S tem ko Cirkulane in Podravska regija kot celota krojita trende na področju zakonskih zvez, postavljata zgled in odpirata prostor za razmislek o vlogi in pomenu zakonske skupnosti v sodobni slovenski družbi.

Vir: SURS