PODNEBNE SPREMEMBE – CLIMATE OF CHANGE

End Climate Change, Start Climate of Change je projekt, ki ga sofinancira Evropska komisija v okviru programa DEAR (Program izobraževanja in ozaveščanja o razvoju), katerega namen je izboljšati ozaveščenost in kritično razumevanje migracij, ki jih spodbujajo podnebne spremembe, pri mladih državljanih EU. Projekt je zasnovan za obdobje 40 mesecev (2020-2023) in vključuje 13 držav EU, plus 10 držav preko mehanizma subgranting.

 

Cilj projekta je zgraditi boljšo prihodnost tako za podnebne migrante kot tudi za mlade, ki bodo doživeli najhujše učinke podnebne krize. Projekt poudarja medsebojne vplive lokalne in globalne neenakosti ter mladim daje moč, ne le da spremenijo svoje vsakodnevno življenje, ampak tudi da postanejo zagovorniki tem globalne pravičnosti. Projekt vključuje 16 partnerjev, 4 študije primerov, 600 pedagogov ter 14.000 mladih vključenih v debatah v šolah in univerzah.

Prvi del projekta se bo osredotočil na raziskovanje, da bomo lahko z dokazi podprli zgodbo o povezavi med migracijami in podnebnimi spremembami. Pripravili bomo štiri študije primerov v Kambodži, Gvatemali, Senegalu in Etiopiji ter dali glas lokalnim skupnostim, ki jih podnebne spremembe najbolj prizadenejo. V 23 EU državah bomo izvedli primerjalno anketo med EU državljani, starimi med 16 in 35 let, o mnenju in védenju o povezavi med migracijami, podnebnimi spremembami in trenutnim gospodarskim modelom. Izdali bomo poročilo o človeški ekonomiji, v katerem bomo analizirali, na kakšen način je naš trenutni gospodarski sistem pomemben vzrok podnebnih težav in z njimi povezanih migracij.

Naslednji del projekta je izobraževanje in ozaveščanje. Na lokalni, državni in evropski ravni bomo organizirali debatna tekmovanja, v katerih bodo sodelovali srednješolci, študenti in mladi iz mladinskih centrov. Na tekmovanjih ne bo šlo le za zmago, ampak tudi za izobraževanja, na katerih se bodo študenti bolje seznanili s podnebnimi spremembami in tematikami, povezanimi z migracijami.

Vseevropska kampanja za ozaveščanje mladih o podnebnih spremembah, migracijah in njihovih vplivih na evropski življenjski slog bo leta 2021 dosegla vrhunec z vseevropskim finalom v Bruslju. Kampanja, ki bo osredotočena na ciljno usmerjeno promocijo zgodbe s terena in organizacijo aktivnosti, bo mobilizirala mlade, da postanejo zagovorniki trajnostnega modela, ki vključuje ukrepe za blažitev podnebnih sprememb in zaščitne sheme za podnebne migrante.

Kampanja bo vključevala štiri TedX govore v štirih evropskih mestih, organizacijo sodobne cirkuške turneje v 10 državah EU ter ulično umetniško turnejo po vsej Evropi. Partnerji kampanje bodo mlade vključili v zagovorniške aktivnosti na lokalni, nacionalni in evropski ravni, da bi zagotovili, da se njihov glas sliši v globalnih razpravah o učinkih podnebnih sprememb.

Mladi bodo imeli priložnost sodelovati z govorniki iz vseh štirih držav, ki sodelujejo v študijah, na treh turnejah po Evropi. Ti govorniki bodo predstavili lastne izkušnje o tem, kako okrepiti in podpreti predvidene zagovorniške aktivnosti, kar bo pomagalo mladim, da se bolj angažirajo v tem pomembnem vprašanju.

Cilj kampanje je doseči 15 milijonov ljudi po vsej Evropi in spodbuditi mlade, da postanejo voditelji v boju proti podnebnim spremembam in zaščiti podnebnih migrantov. Kampanja bo tudi pomagala povezati podnebne spremembe in migracije ter povezavo med evropskim življenjskim slogom in vplivom podnebnih sprememb v državah, ki jih najbolj prizadenejo. S tem bo kampanja igrala ključno vlogo pri oblikovanju trajnostnega modela, ki bo vključeval ukrepe za blažitev podnebnih sprememb in posebne zaščitne sheme za podnebne migrante.

 

 

Vir: CLIMATE OF CHANGE

MR