Pod Golobovo vlado slovensko gospodarstvo več ne bo konkurenčno

V Združenju Manager (ZM) in v gospodarstvu že leta opozarjajo in pozivamo k razbremenitvi plač zaposlenih. Delo v Sloveniji je v primerjavi s primerljivimi evropskimi državami posebej visoko obremenjeno, kar pomeni predvsem coklo razvoju in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

 

»Zato v združenju z mešanimi občutki sprejemamo predlagani paket sprememb davčne zakonodaje in ponovno poudarjamo, da je temelj našega družbenega razvoja in zagotavljanja blaginje ljudi višja dodana vrednost, ki jo ustvarja slovensko gospodarstvo. Te pa ne more zviševati brez visoko usposobljenih in produktivnih razvojnih kadrov. Zanje tekmujemo na globalnem trgu in tu Slovenija s svojimi obremenitvami prihodkov posameznikov preprosto ni konkurenčna. Predlagane spremembe pomenijo ponoven zastoj v razbremenjevanju davčnega primeža, kjer smo pred meseci z dohodninskimi spremembami sicer naredili manjši korak naprej,« poudarja Andrej Božič, predsednik Združenja Manager.

Prav tako podpirajo povišanje splošne davčne olajšave, kar je sprejela že Janševa vlada in na veliko žalost ukinila Golobova vlada, in uvedbo posebne olajšave za mlade, kar je obljubil pred volitvami Golob in kar je bil namen SDS, v kolikor bi vlado ponovno vodil Janez Janša. Ampak Golob je besedo požrl in iz posebnih davčnih olajšav ne bo nič. Še več, Golobova vlada bo prebivalce dodatno obdavčila, kar bo marsikoga pahnilo čez rob revščine.

Združenje Manager tudi podpira namero celovite davčne reforme, ki pa naj bo razvojno naravnana. Razvojna davčna politika je tista, ki je javnofinančno vzdržna (na prihodkovni in odhodkovni strani), predvidljiva in stabilna. Prestrukturiranje davkov in drugih dajatev pa naj gre v smeri manjše obremenitve dela, sploh najbolj produktivnih zaposlenih, ki ustvarjajo najvišjo dodano vrednost. To je mogoče nadomestiti z obdavčitvijo na področjih, kjer smo v Sloveniji primerljivo manj obdavčeni (npr. premoženje), ob tem pa se mora upoštevati tudi pozitivne finančne učinke zaradi manjše obremenitve dela (rast potrošnje).

Golob se je odločil za drugačno pot, pot večjih obdavčitev. Naj spomnimo, da je slovenski delavec že med najbolj obdavčenimi na svetu. Po Golobovo očitno ne dovolj, zato so se odločili, da bodo breme prihajajoče recesije nosili delavci in uspešni delodajalci. Tako lahko pričakujemo stagnacijo gospodarske rasti, večjo brezposelnost in vedno večjo revščino.

Zakaj se komaj zdaj oglašajo?

Združenje Manager je bilo že pred volitvami zelo jasno kakšno državo si želijo. Izvedli so tudi več predvolilnih srečanj z vsemi strankami, ki so sodelovale na volitvah. Tako so poznali usmeritve vseh strank in njihove programe. Usmeritve KUL + Svoboda se dosedaj niso spremenile in takšno davčno politiko, ki jo sedaj izvajajo, so jasno predstavili tako predstavnikom Združenja Manager kot vsem volivcem.

Zdi se nekoliko nenavadno, da se predstavniki Združenja Manager niso javno opredelili proti takšni davčni politiki že pred volitvami. Mogoče bi to pomenilo zdaj drugačno Slovenijo, ki bi plula proti prihodnosti, kjer je Slovenija močna gospodarska evropska država, pripravljena, da se uspešno sooči z vsemi izzivi pred katerimi je ves svet.

“Po toči zvoniti je prepozno!”

Preberite še:

Temu ne bodo ubežali niti tisti z najnižjimi plačami- znižale se bodo plače, tudi minimalne!!!

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Prihaja recesija? Revščina je pred vrati! Kje smo z evropsko minimalno plačo?

Smrtna nesreča deklice v Markovcih vrh ledene gore: Se bo na…

 

MR