Po epidemiji še potres!

 

Danes ob 6.24 nas je ob nekaj snežinkah zbudil potres. Epicenter potresa je bil Zagreb, čutili smo ga tudi praktično v vseh delih Slovenije. Potres je bil po prvih podatkih magnitude 5,3, s centrom v globini 10 km. Ob 7.01 je sledil popotresni sunek z magnitudo 5,0, globine 5 km. 

V Zagrebu je iz starejših zgradb popadalo nekaj zidakov in ometa. Odpadel je tudi vrh zagrebške katedrale. Poškodovanih je bilo nekaj avtomobilov.

V neposredni bližini Zagreba je tudi Nuklearna elektrarna Krško, kjer potres ni povzročil škode. Strokovnjaki bodo v NEK opravili analize skladno s protokoli. Prav tako naj ne bi bila poškodovana nobena hidroelektrarna.

Odzval se je tudi že predsednik vlade, Janez Janša, ki je sporočil, da zaenkrat ni podatkov, da bi v Sloveniji bile hujše posledice potresa. Govoril je tudi s predsednikom Republike Hrvaške Andrejem Plenkovićem in mu ponudil pomoč v premeru potreb.

 

Foto: Twitter
Foto: Twiter
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Iz spodnje karte potresne nevarnosti v Sloveniji je razvidno, da naj na področju Spodnjega Podravja potresi ne bi dosegali večjih magnitud in povzročali rušilnih posledic. 

Foto: arso.gov.si

 

Foto: Twitter; Odziv predsednika Vlade RS

 

MR