Pirc Musarjeva s podporo posameznika, ki mu samostojna Slovenija ni intimna opcija

V luči prihajajočih predsedniških volitev se pojavljajo velika ugibanja o možnih kandidatih, saj se dosedanji predsednik republike Borut Pahor ne more več potegovati za vnovični mandat. “Moja odločitev je, da kandidiram za predsednico Republike Slovenije,” je na tiskovni konferenci sporočila nekdanja informacijska pooblaščenka, novinarka in odvetnica Nataša Pirc Musar. Med njenimi podporniki sta namreč nihče drug kot Milan Kučan in pa Danilo Türk. 

Nataša Pirc Musar je povedala, da so jo že večkrat pregovarjali, naj se vendarle odloči za predsedniško kandidaturo. Sedaj pa je sprejela odločitev o tem, ker je po njeno napočil pravi čas.

“Nikoli v življenju nisem bila članica nobene politične stranke, nisem želela vstopiti v stranko, da bi dobila kakšno pozicijo. In kot kandidatka za predsednico republiko se bom podala z zbiranjem podpisov volivcev,” je napovedala.

Odklonila sodelovanje v vladi Roberta Goloba.

V svoji najavi kandidature je med drugim poudarila, da se vse življenje ukvarja s temeljnimi človekovimi pravicami in pravno državo. Kot pravi, se ji zdi funkcija predsednika države tista, kjer je potrebno še posebej poudarjati spoštovanje človekovih pravic.

“Zadnji dve leti, ko je bila naša demokracija na stresnem testu, sem se večkrat oglasila. In ni mi žal, da sem se izpostavila,” je med drugim pričakovano pristavila v znamenje kritike prejšnje oblasti.

Dodala je, da se ne misli ukvarjati z drugimi predsedniškimi kandidati. Želi pa si, da bi bila predsedniška tekma pravična.

Med podporniki tudi Milan Kučan in Danilo Turk

Med podporniki predsedniške kandidature Nataše Pirc Musar sta tudi bivša radikalno leva predsednika države Milan Kučan in Danilo Türk. Poteza je marsikoga presenetila. V Sloveniji se na levi – močno kontrolirani –  strani političnega bloka nič ne zgodi po naključju, saj smo podobne poteze v preteklosti že videli.

Res pa tudi je, da Nataša Pirc Musar ni intimna izbira globoke države. Za razliko od druge potencialne kandidatke Marte Kos, ki je že razburkala javnost z odkrito rusofilnimi stališči in absurdnimi izjavami, da si Slovenci lahko privoščijo več kot Švicarji. Tudi zato Kosovo ljudje od njenega aktivnega političnega angažmaja v Gibanju Svoboda dojemajo kot predstavnico radikalnejšega dela levice.

Nataša Pirc Musar stavi na karto zmernejše kandidatke, vsaj za slovenske razmere, ki so sicer z evropskimi in svetovnimi neprimerljive. Želi se predstaviti kot nekakšen nadomestek Boruta Pahorja in upa, da bi utegnila predstavljati kompromis tudi desni sredini.

Vir:Nova24