Perutnina Ptuj se usmerja v uvoz valilnih jajc iz Nemčije

Foto: arhiv Perutnina Ptuj

Perutnina Ptuj, vodilni slovenski proizvajalec perutninskega mesa, bo ukinila matične jate za vzrejo piščancev in začela uvažati valilna jajca iz Nemčije, poroča spletni portal net-tv.si. Enver Šišić, prvi mož ptujske skupine, je pojasnil, da bodo s tem korakom pridobili nove zmogljivosti za vzrejo piščancev v Sloveniji, saj novih rejcev ni mogoče pridobiti, zakonodaja za izgradnjo novih farm pa je izjemno zahtevna.

 

Šišić je ob predstavitvi letošnjega 22. Poli maratona dejal, da bodo jajca uvažali od enega najbolj prepoznavnih proizvajalcev valilnih jajc v Nemčiji. Po prihodu v Slovenijo bodo jajca šla v inkubator, kjer se bodo izvalili piščanci, te pa bodo nato preselili na njihove farme. S tem ukrepom bodo opustili matične jate, kar bo omogočilo preoblikovanje obstoječih objektov v farme za proizvodnjo piščancev.

Perutnina Ptuj trenutno investira v tovarno krmil in rekonstrukcijo obstoječih objektov. Poleg tega pripravljajo več kot sto milijonov evrov vreden projekt rekonstrukcije klavnice in linije za pripravljene jedi, kar bo dodatno okrepilo njihovo proizvodno zmogljivost, navaja net-tv.si.

Šišić je marca napovedal tudi pomembne organizacijske spremembe v skupini, vključno s preoblikovanjem v holding, ki bo združeval družbe sedanje skupine. Slovenska družba predstavlja 40 odstotkov vseh poslovnih aktivnosti in več kot polovico izvoznih aktivnosti. Uprava holdinga, ki bo upravljala z generalno strategijo in investicijami, še nima določenega sedeža, možnosti pa vključujejo Dunaj, Zagreb ali Ljubljano.

Lani je Perutnina Ptuj beležila pomembno rast proizvodnje in prihodkov, ki so presegli 500 milijonov evrov, ob tem pa je podjetje beležilo tudi visok dobiček. Šišić je izrazil ambicije podjetja, da dosežejo milijardo evrov prihodkov, kar kaže na njihov načrt za nadaljnjo rast in širitev na trgih, povzema net-tv.si.

Odločitev o ukinitvi matičnih jat je strateški korak za povečanje proizvodnih zmogljivosti in prilagoditev tržnim in zakonodajnim razmeram. S tem korakom Perutnina Ptuj zagotavlja, da bo ostala konkurenčna in sposobna izpolnjevati naraščajoče povpraševanje po perutninskem mesu, zaključuje net-tv.si.

MR