Otvoritev centra za ravnanje z nevarnimi odpadki v Kidričevem

Kidričevo, Saubermacher, center, nevarni odpadki

Podjetje Saubermacher je na petkovi slovesnosti občini Kidričevo podarilo donacijo 3000 evrov.

Kapaciteta predelave do 51 tisoč ton nevarnih odpadkov letno

Podjetje Saubermacher je v petek, 21. aprila tudi uradno zagnalo obnovljeni center za ravnanje z nevarnimi odpadki v Kidričevem, ki je od lani obratoval poskusno in je prvi taki v državi. Naložbo na območju Taluma, vredno šest milijonov evrov, za katero so si v podjetju prizadevali kar nekaj let, je slovesno odprla ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. Občina Kidričevo je ob tej priložnosti s strani podjetja Saubermacher prejela donacijo v vrednosti 3000 evrov, s tem denarjem pa naj bi uredili učilnico v naravi.

Sicer pa center podjetja Saubermacher Slovenija na območju industrijske cone v Kidričevem, na območju Taluma, deluje že več kot 20 let, posebej zanimivo pa je, da je po skoraj desetletju dolgem pridobivanju vseh soglasij center bil zgrajen v manj kot letu dni.

»Center ima kapaciteto predelave do 51 tisoč ton nevarnih odpadkov letno in velja za enega najbolj sodobnih pri nas. Nevarne snovi, kot so lužine, olja, odpadki iz delavnic, mulj pri odstranjevanju barv in lakov pa tudi onesnažena zemlja, se v centru na približno 8100 kvadratnih metrih površine skladiščijo, pripravljajo za nadaljnjo obdelavo in tudi delno obnovijo za ponovno uporabo. Zaradi tehnične opremljenosti predstavlja ta lokacija v Kidričevem najsodobnejši visokotehnološki center za trdne in tekoče nevarne snovi, mi pa smo investicijo lahko uresničili ob podpori lastnikov iz Avstrije,” je center predstavil Rudolf Horvat, direktor podjetja Saubermacher Slovenija. (vir: Večer)

TM, vir: splet, foto: SLŠ