Otroci v Gazi: Srce parajoč vpliv konflikt

SDG cilji za otroke in vojna v Gazi

Sprejeti cilji trajnostnega razvoja (SDG) naj bi zagotavljali boljšo prihodnost za vse, še posebej za otroke. SDG 3 (zdravje in dobro počutje), SDG 4 (kakovostno izobraževanje), SDG 6 (čista voda in sanitarije) ter SDG 16 (mir, pravičnost in močne institucije) so ključni za zaščito in podporo otrok. Vojna v Gazi pa te cilje uničuje in jih dela nedosegljive. Nedolžna otroška življenja so ujeta v neskončnem ciklu nasilja, trpljenja in brezupa. Videti je, kot da nobeni strani ni mar za njihova mlada, nedolžna življenja.

Gaza je postala sinonim za tragedijo, kjer je nedolžnost otrok vsakodnevno uničena zaradi neprestanih spopadov. Ta srce parajoča resničnost ni zgolj zbirka številk in statistik, temveč zgodbe mladih življenj, sanj in prihodnosti, ki so izbrisane ali za vedno spremenjene zaradi nasilja. Nujno je, da tem otrokom zagotovimo življenjsko pomembno podporo.

Cikel trpljenja

V Gazi se je humanitarna kriza poglobila do katastrofalnih ravni. Otroci, ki bi se morali igrati in učiti, se namesto tega borijo za preživetje v vojni coni. Zaradi stopnjevanja sovražnosti je bilo ubitih več kot 14,000 otrok, tisoči pa so bili ranjeni. Ti otroci, mnogi od katerih so izgubili svoje domove, starše in ljubljene, se nahajajo v prenatrpanih in nestabilnih zavetiščih. Rafah, mesto, ki je zdaj sinonim za obup, je postalo zatočišče za stotine tisoč otrok, ki nimajo varnega prostora, kamor bi šli.

Ni varnega mesta. Otroci v Gazi živijo v nenehnem strahu. Njihovi domovi, šole in bolnišnice, kraji, ki bi morali biti svetišča, so bili zreducirani na ruševine. Odrezani so od osnovnih storitev, kot so voda, hrana in medicinska oskrba. Bolezni so razširjene, podhranjenost pa je na brezprimernih ravneh. Psihološka škoda je ogromna, saj je vsak otrok izpostavljen hudi travmi in stiski.

Senca terorizma

Iz izraelskega vidika je vojna v Gazi globoko zapletena in čustveno nabita tema, predvsem zaradi dejanj Hamasa. Sedmega oktobra 2023 je Izrael doživel enega svojih najtemnejših dni z brutalnimi napadi, ki jih je izvedel Hamas, in so povzročili smrt mnogih nedolžnih civilistov med njimi največ mladih. Ta tragedija, in številne prejšnje, poudarjajo stalno grožnjo, ki jo teroristične organizacije predstavljajo za varnost in stabilnost Izraela in njegovih ljudi.

Talci in človeški ščiti. Hamas še naprej drži talce, jih uporablja kot pogajalsko sredstvo v svojih političnih in vojaških strategijah. Ta taktika ne ogroža le življenja talcev, ampak tudi krši temeljne človekove pravice. Poleg tega je Hamas obtožen uporabe civilistov, vključno z otroki, kot človeških ščitov, kar otežuje izraelska prizadevanja za nevtralizacijo groženj brez povzročanja civilnih žrtev.

Prave žrtve: Otroci v središču spopadov

Ne glede na politično in vojaško dinamiko so prave žrtve tega konflikta otroci. Na obeh straneh meje, tudi na izraelski, otroci odraščajo v okolju strahu, izgube in travme. Podobe dveh otrok, ki sedita na ruševinah z nekaj preostalimi družinskimi predmeti v Rafahu, ali izraelskih otrok, ki tečejo v zaklonišča in živijo v nenehnem strahu, naslikajo sliko skupne, srce parajoče resničnosti.

Nedolžna življenja v nevarnosti. V Gazi se otroci soočajo z nenehnimi zračnimi napadi, lakoto in boleznimi. V Izraelu otroci živijo pod nenehnim strahom, ki ga povzročajo pogosti teroristični napadi in nenehna gonja, polna sovraštva do palestinskega naroda. Psihološke brazgotine, ki jih pustijo te izkušnje, so globoke in trajne. Vsak otrok si zasluži odraščati v svetu, polnem ljubezni, miru in priložnosti za boljšo prihodnost.

Politična izkoriščanja v EU

Najbolj grozljivo pa je to, da mnoge politične stranke v EU, kjer trenutno potekajo volitve v Evropski parlament, izkoriščajo življenja teh nedolžnih otrok za pridobitev glasov. Na njihovih življenjih in prezgodnjih smrtih gradijo svojo popularnost in celotne kampanje. To ni samo grozno, ampak naravnost ogabno. Tako politiziranje trpljenja nedolžnih otrok za politične koristi je moralno neopravičljivo in zavrženo.

Pot do miru

Pot do miru v tem nenehnem konfliktu poudarja nujnost vzajemnega priznanja in končanja nasilja. Za dosego trajne rešitve je potrebno takojšnje in trajno premirje, ki ustavi prelivanje krvi in omogoči humanitarno pomoč tistim, ki jo potrebujejo, hkrati pa zagotovi varen dostop za humanitarne delavce in zaloge v Gazi. Vse strani morajo spoštovati mednarodno humanitarno pravo in zaščititi civilno infrastrukturo, kot so bolnišnice in šole, pred napadi. Izrael mora nujno zapustiti palestinsko ozemlje in končati vsakršno ofenzivo ter vojaške akcije na tem območju. Hamas se mora odpovedati nasilju, takoj sestopiti z oblasti in se predati ter omogočiti palestinskemu ljudstvu oblikovanje demokratične ureditve, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic in zagotavljanju varnosti otrok. Hkrati mora Izrael priznati palestinsko državo, saj lahko le z obojestranskim priznanjem in spoštovanjem pravic dosežemo trajno rešitev in mir.

 

Mednarodna skupnost se mora združiti, da bo lahko zagovarjala te otroke, podpirala prizadevanja za premirje in zagotovila, da humanitarna pomoč doseže tiste, ki jo najbolj potrebujejo. Le tako lahko upamo, da bomo prekinili cikel nasilja in zgradili prihodnost, v kateri bodo otroci Gaze lahko odraščali v miru.

DAMIR ŽERAK
(Ta članek/blog odraža mnenje avtorja in ne nujno stališča uredništva ali medija.)