Danes ob 13. uri sta se na Ptuju sestala predsednik Republike Slovenije Borutslovenski predsednik Borut Pahor in hrvaški predsednik Zoran Milanović.
Predsednika Slovenije in Hrvaške sta govorila o spopadanju obeh držav z epidemijo novega koronavirusa in pomenu usklajenega delovanja pri odpravljanju omejevalnih ukrepov, pa tudi o soočanju z gospodarsko in socialno krizo, ki sledi.

Ponovni pojav ilegalnih migracij
Na spletni strani Urada predsednika RS so zapisali, da sta se Predsednika Slovenije in Hrvaške pogovarjala o spopadanju obeh držav z epidemijo COVID-19 in njenimi posledicami. Poudarila sta pomen usklajenega delovanja in enotnosti Evropske unije, ki ne bo pomembno le pri soočanju z ekonomskimi in socialnimi posledicami pandemije, temveč tudi glede ilegalnih migracij, ki se utegnejo znova pojaviti v večjem obsegu. O tem je predsednik Pahor danes po telefonu govoril tudi z grško predsednico Katerino Sakellaropoulou.

Srečanje Pahorja in Milanoviča. Foto: Twitter
Srečanje Pahorja in Milanoviča. Foto: Twitter

Predsednika sta ocenila, da so dvostranski odnosi med državama dobri. Slovenija in Hrvaška sta prijateljski državi, iskren pogovor med predsednikoma pa je znak, da se to prijateljstvo med narodoma še dodatno utrjuje.

Odlično sodelovanje med epidemijo

V pogovoru sta predsednika izrazila zadovoljstvo nad odličnim sodelovanjem v času epidemije tako pri vračanju državljanov iz tujine kot pri lajšanju življenja prebivalcev ob meji. Ocenila sta, da bi bilo potrebno po parlamentarnih volitvah na Hrvaškem ponovno pregledati stanje v odnosih med državama in izrazila pripravljenost konstruktivno prispevati h krepitvi odnosov in reševanju preostalih odprtih vprašanj, ob upoštevanju dosedanjih dogovorov in mednarodnega prava.

Spregovorila sta tudi o soočanju s preteklostjo. Predsednik Milanović je dopoldne položil venec k spominskemu obeležju v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru, predsednik Pahor pa je po njunem srečanju položil venec k spominskemu obeležju na Poljani, kjer se je 15. maja pred 75 leti z zadnjimi boji končala druga svetovna vojna.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR