Opozorilni sistem na mostu med naseljema Trniče – Starše

Občina Starše je v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in podjetjem Aktivna signalizacija Korun (A.s.K) opremila most čez avtocesto Slivnica – Gruškovje, med naseljema Trniče – Starše z opozorilnim sistemom COPS@road, prvim takim v Sloveniji. Sistem s svetlobnimi signali pravočasno opozarja voznike na približevanje nevarni prometni točki in na prisotnost drugih udeležencev iz nasprotne smeri.

Sistem s pomočjo detektorjev v splošnem zazna približevanje udeležencev odseku iz več smeri ter jih s pomočjo svetlobnih signalov opozarja na nevarnost trka v realnem času. Odsek je nevaren predvsem zaradi nepreglednega in ozkega mosta, kjer se nasproti vozeči vozniki med seboj ne vidijo, prav tako pa je zaradi omejene širine mostu onemogočeno njihovo srečanje. Župan občine Starše Bojan Kirbiš je na nedavni simbolični otvoritvi poudaril, da gre za pozitiven prispevek k izboljšanju varnosti prometnih udeležencev na tem nevarnem cestnem odseku, kjer se je v zadnjem obdobju zgodilo več prometnih nesreč.

Delovanje opozorilnega sistema COPS@road na novi lokaciji

Na cestnem odseku med naseljema Trniče – Starše sta postavljena dva modula sistema COPS@road. Obe enoti vsebujeta kontrastno tablo z znakom za prednostno oz. neprednostno cesto ter senzorsko nadzorovanim prometnim znakom s spremenljivo vsebino. V kolikor se mostu približuje le eno vozilo, ga sistem zazna in opozori na previdnost z utripajočim napisom “Pozor”, pri čemer v primeru previsoke hitrosti napis utripa hitro, v primeru hitrosti pod omejitvijo 50 km/h pa utripa počasi. V kolikor pa se sočasno približuje tudi vozilo z druge strani mostu, sistem na obeh straneh opozori voznike z napisom “Pozor! Promet iz nasprotne smeri”. Obe enoti sta med seboj brezžično povezani ter se napajata na sočno energijo. Poudariti je potrebno, da sistem COPS@road ni nadomestilo za semafor in v nobenem primeru udeležencem ne določa prednosti. Gre izključno za opozorilni sistem, ki voznike v realnem času opozarja na nevarnost trka na nevarnih prometnih točkah.

Most med naseljema Trniče – Starše odslej varnejši s sistemom COPS@road.

Opozorilni sistem COPS@road je rezultat lastnega razvoja mladega slovenskega podjetja A.s.K.

»Postavljen opozorilni sistem COPS@road na mostu med naseljema Trniče – Starše voznike v realnem času opozori in tudi z napisom prikaže prisotnost prometa iz nasprotne smeri, saj je vidnost med udeleženci izredno slaba. Verjamemo, da bo odslej tudi ta odsek varnejši za vse prometne udeležence. Veseli nas pozitivno sodelovanje z Občino Starše in Zavarovalnico Triglav na področju povečevanja prometne varnosti na nevarnih točkah v Sloveniji. Le s sodelovanjem smo lahko uspešnejši in dosegamo boljše rezultate za večjo varnost na naših cestah,« je pojasnil Peter Korun iz podjetja A.s.K., ki je za podobno signalizacijo poskrbelo tudi v sosednji občini Hajdina.

TM

Vir: Bogdan Rokavec, občina Starše