Opoldan Ptujčani vabijo na 3. voden urbani sprehod

Znanstveno raziskovalno središče Bistra Ptuj v sodelovanju z Mestno občino Ptuj in Skupno občinsko upravo občin v Spodnjem Podravju, organizira ta petek, 10. maja 3. voden urbani sprehod »Jane's Walk 2019« po starem mestnem jedru in obrobju.

Na Ptuju danes tudi otvoritev ter predaja novih tabel in kažipotov. Foto: ZRS Bistra Ptuj
Letos želijo posebej poudariti pomen celostnega urbanega urejanja mesta v skladu z najnovejšimi smernicami sprejetega Kataloga urbane opreme in pripravljene Strategije hodljivosti za mesto Ptuj« ter slišati „kakšno mesto si zares želijo v prihodnje”.

Tako bodo uradno predstavili in predali izdelane in postavljene nove info table in kažipote, ki so kot take, prvi primer urejanja mesta v skladu s sprejetim Katalogom urbane opreme za mesto Ptuj, pripravljene v okviru projekta CityWalk.

Pohodniki bodo danes na Ptuju lahko povedali kakšno mesto si zares želijo; foto: ZRS Bistra Ptuj

Urbani sprehodi za prijaznejša mesta – Jane’s Walk

Urbani sprehodi Jane’s Walk so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrteh, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti območju bivanja. Obenem sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

Pobuda Jane’s Walk izhaja iz Toronta, njen namen pa je širjenje dragocenih sporočil Jane Jacobs in popularizirati živost mest, ki se poraja preko povezanosti prebivalcev z bivalnim okoljem, sosedi in obiskovalci.

Urbani sprehodi »Jane’s Walk« potekajo vsak prvi konec tedna v maju in promovirajo urejanje mest po meri pešcev. Sprehode lahko navdušeni prebivalci ali organizacije priredijo tudi ob katerem drugem času v letu.

Namen sprehodov Jane’s Walk je ponovno odkriti skrite razsežnosti naših mest z očmi pešca in radovednega opazovalca. Odkriti kaj je tisto, kar morajo vsebovati pešcu prijazne ureditve in kaj dela naše ulice in trge varne za prebivalce in obiskovalce, obenem pa povezovati ljudi v prizadevanjih za vsakodnevnemu življenju prijazne mestne četrti.

V Torontu so bili prvi tovrstni sprehodi organizirani leta 2007, leto po smrti Jane Jacobs. Od 2009 naprej sprehode gosti tudi vedno več mest izven Kanade. Pri nas sprehodi potekajo od leta 2011, skupno je bilo v osmih letih do sedaj že 152 sprehodov v 38 mestih in mestecih, ki se jih je udeležilo prek 3200 sprehajalcev.

Ptuj na zemljevidu sprehodov od leta 2017

2018 je v 23 mestih po Sloveniji potekalo 31 sprehodov, leto prej v 20 mestih 26 sprehodov.

Današnji urbani sprehod po Ptuju

Pot bo pohodnike danes vodila po starem mestnem jedru in obrobju, kjer si bodo ogledali trenutne dobre in slabe prakse ureditve mesta (oglaševalski in označevalni elementi, urbana oprema za sedenje in počitek, varovalni elementi, drugo).

Predvideni postanki:

1 – P+R parkirišče na Zadružnem trgu (zbirno mesto)

2 – Most za pešce (desni breg Drave)

3 – Most za pešce (levi breg Drave)

4 – Slovenski trg

5 – Muzejski trg (Sončni park)

6 – Parkirišče za gradom

7 – Slomškova ulica (tržnica)

8 – Mestni trg (Mestna hiša)

9 – Minoritski trg (zaključek ogleda)

Foto: ZRS  Bistra Ptuj