Po navodilih ustavnega sodišča mora vlada danes znova pretehtati upravičenost ukrepov omejitve gibanja med občinami. Jelko Kacin je napovedal podaljšanje ukrepov čez praznike. Glede sproščanje omejitev pa se bodo odločili po praznikih.

 

Jelko Kacin: “Lahko pričakujemo podaljšanje tega režima čez praznike.”

O podaljšanju ukrepov oziroma o njihovi ukinitvi odloča posvetovalna skupina ministrstva za zdravje, ki potem ustrezno predlaga vladi. Podaljšanje ukrepov ali njihova ukinitev je odvisna od treh dejavnikov:

  1. Trend upadanja novih pozitivnih na virus;
  2. Manjše število hospitaliziranih in na intenzivni negi;
  3. Prekuženost prebivalstva in drugi kazalniki iz študije;
Študija je pomembna
Kacin: “Študija je pomembna.” Foto: Twitter

Prisotnost partnerjev pri porodu

Kacin je sporočil, da bo kmalu dovoljena prisotnost partnerjev pri porodu. Porodnišnicam nalagajo, da zagotovijo ukrepe preprečitve širjenja koronavirusa.

“Realno pričakujem, da bo omogočena navzočnost pri porodu že v prihodnjem tednu, vsekakor pa še pred prvomajskimi prazniki.” Jelko Kacin

Kaj pa gostinski lokali?

Po prvomajskimi prazniki bo znano točno kdaj bodo lahko odprli vrata gostinski obrati. Najprej se bodo lahko odprli lokali, ki strežejo na prostem, saj je tam lažje zagotoviti distanco.

Tretji sveženj ukrepov namenjen turizmu

Prihodnji mesec bo vlada pripravila tretji sveženj ukrepov, ki bo namenjen zagonu turizma. Od epidemioloških razmerah v sosednjih državah pa bo odvisno ali bomo lahko počitnikovali v sosednjih državah.

Poroka mogoča od naslednjega torka
Poroka mogoča od naslednjega torka. Foto: Twitter

Dovoljene poroke

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je na tiskovni konferenci izjavil, da bo od naslednjega torka mogoče stopiti v zakonski stan. To bo mogoče tako v uradnih prostorih kot tudi na prostem. V zaprtih prostorih bo zraven mladoporočencev lahko prisoten še matičar. Če bo poroka potekala na prostem pa sta lahko prisotni tudi še priči. V kolikor je pa prostor sklepanja porok dovolj velik, sta tudi v zaprtem prostoru lahko prisotni priči. O tem pa odloča vodstvo upravne enote.

Novosti za nevladne organizacije

Z novelo protikoronskega zakona so status nevladnikov izenačili z zaposlenimi z gospodarstvom. Zaposleni v nevladnih organizacijah so opravičeni do pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka.

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

MR