Oktober – Mesec požarne varnosti

V letu 2022 je tema projekta Oktober – mesec požarne varnosti preprečitev požara na baterijah in poteka pod sloganom “Tudi baterije lahko zagorijo. Preprečite požar baterij”.
 
V vsakdanjem življenju se namreč povečuje uporaba naprav z litij-ionskimi baterijami. Najdemo jih v mobilnih telefonih, prenosnih in tabličnih računalnikih, predvajalnikih glasbe, fotoaparatih, kamerah, igračah, orodju, invalidskih vozičkih, radijsko vodenih modelih, brezpilotnih zrakoplovih (dronih) in podobno. Vsako leto vse več uporabnikov za prevoz uporablja prevozna sredstva na električni pogon (električna vozila, električna kolesa, električne skiroje in podobno), ki jih prav tako poganjajo baterije.
 
Zato v mesecu požarne varnosti želijo uporabnike in prebivalce opozoriti, da te naprave lahko tudi zagorijo, jim dati napotke, kako ravnati v takem primeru, ter jih seznaniti z ukrepi za preprečevanje požarov na tovrstnih napravah.
 
Mesec požarne varnosti pripravljajo Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Gasilska zveza Slovenije, Slovensko združenje za požarno varstvo ter Združenje slovenskih poklicnih gasilcev.
 
Nasveti za gašenje
 
Požar na litij-ionskih baterijah je težko pogasiti. Pride lahko tudi do eksplozij posameznih baterijskih celic. Pomembno je hlajenje. Če zagori naprava z litij-ionsko baterijo: napravo oziroma polnilnik izklopite iz električnega omrežja, umaknite gorljive in vnetljive predmete, ki so v bližini, za gašenje uporabite gasilnik ali priročna gasilna sredstva (vodo, požarno odejo, zemljo, pesek in podobno).
 
Požar gasite le, če je še v začetni fazi in gašenje za vas ne predstavlja nevarnosti. Če ocenite, da ga ne boste mogli pogasiti, pokličite na številko 112. Če je treba, se evakuirajte.
 
Če zagori vozilo na električni pogon: ga ugasnite, odstranite elektronski ključ, se umaknite na varno razdaljo, pokličite na številko 112 in poudarite, da gori vozilo na električni pogon, povejte tudi tip vozila, počakajte do prihoda gasilcev in upoštevajte njihova navodila.
 
https://gasilec.net/wp-content/uploads/2022/06/Brosura-Tudi-baterije-lahko-zagorijo-za-tisk.pdf
 
Vir: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Gasilska zveza Slovenije
 
Preberite še:

Strokovnjak za energetiko mag. Leon Valenčič opozarja, da Golob obljublja nemogoče

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Luka ni več najbolj priljubljeno ime, to je ime, ki ga je izpodrinilo iz vrha lestvice.

Prihaja recesija? Kje smo z evropsko minimalno plačo?

 
TS